ADAS-systemen verplicht vanaf 2022

woensdag 27 maart, 2019

Europa gaat vanaf 2022 meerdere veiligheidssystemen in auto’s, zogenaamde ADAS-systemen, verplicht stellen. Ook een blackbox moet vanaf dat jaar verplicht worden ingebouwd. Ook bestelauto’s, trucks en bussen krijgen de nodige systemen aan boord.

De lijst van veiligheidsvoorzieningen die vanaf 2022 standaard in de auto’s moeten zitten is lang: van een noodremsysteem tot een alcoholslot en van een achteruitrijcamera tot een waarschuwingssysteem als de chauffeur zijn hoofd er niet bij heeft. Volgens verantwoordelijk  commissaris Elżbieta Bieńkowska zijn 90 procent van de ongelukken in Europa te wijten aan menselijk falen. “Ieder jaar verliezen 25.000 mensen hun leven in het verkeer. Met het verplicht stellen van nieuwe ADAS-systemen kunnen we het verschil maken, net als destijds met de introductie van de veiligheidsriem. En op deze manier plaveien we ook de weg richting autonome voertuigen.”

Officieel moet het Europees Parlement en Raad nog zijn zegen geven over de plannen. Als het door gaat, moet het tegen 2038 zorgen voor 25.000 minder verkeersdoden en 140.000 ernstige gewonden voorkomen. Uiteindelijk is het doel 0 verkeersdoden in 2050.

Klik hier voor de lijst met verplichte ADAS-systemen.

Categorie: Geen

Gerelateerd achtergrond-artikel