Nationaal Occasion Onderzoek 2019: EV-occasions zijn hot!

woensdag 15 mei, 2019

Elektrische auto’s zijn populair aan het worden op de occasionmarkt. Niet alleen de verkopen van gebruikte EV’s verdubbelden in 2018, maar ook de statijd van EV’s daalde sterk. Dat blijkt onder andere uit het nieuwste Nationaal Occasion Onderzoek (NOO).

Occasions worden sowieso steeds sneller verkocht. In 2018 daalde het aantal stadagen naar gemiddeld 71 dagen. Vooral jonge occasions, onder de 2 jaar, werden veel sneller verkocht. Maar opvallend is dus dat de statijd van EV’s sterkt daalt, ondanks dat er meer gebruikte EV’s, waar ook vaker géén bijtellingsvoordeel meer op zit, op de markt komen. Dat EV’s populair worden onder de Nederlandse occasionkoper, blijkt wel uit de verdubbeling van het aantal verkopen in 2018. Dit effect is ook terug te zien bij diverse merken. Tesla werd in 2018 het merk met de kortste statijd. De statijd daalde van 62 dagen in 2017 naar 36 dagen in 2018.

Andere highlights uit het rapport: de import van gebruikte personenauto’s is met 14,9% naar een recordaantal van 227.200 occasions gestegen. De teruglopende export van de afgelopen jaren is ten einde gekomen. Mede door de toenemende voorraden in ons land, is de export van occasions met 12% gegroeid. Daarnaast komen er vaak zulke grote aantallen vergelijkbare auto’s terug vanuit lease, dat export voor een deel van die auto’s de beste manier is om deze snel tegen een goede prijs te verkopen.

Het NOO wordt uitgevoerd door VWE Automotive in samenwerking met het vakblad Automobiel Management. Marc van der Elst, Businessdata-analist bij VWE, onderzocht de trends van de Nederlandse occasionmarkt. De hoofdconclusies van het Nationaal Occasion Onderzoek 2019 zijn dit jaar uiteengezet op de website van nationaaloccasiononderzoek.nl. Bij VWE en bij Automobiel Management kunt u het volledige onderzoek downloaden.

Categorie: Geen

Gerelateerd achtergrond-artikel