Universiteit Utrecht wint Low Car Diet

vrijdag 11 oktober, 2019

Universiteit Utrecht is de winnaar van de tiende editie van het duurzaamheidsinitiatief Low Car Diet. Dit werd gisterenmiddag tijdens Dag van de Duurzaamheid bekend gemaakt door de Utrechtse commissaris van de Koning Hans Oosters. Volgend jaar zet de organisatie in op forse uitbreiding.

Annetje Ottow van het College van Bestuur van UU krijgt de prijs overhandigd van de commissaris van de Koning Hans Oosters

In totaal werd er tijdens het ‘autodieet´ 51,5 ton CO2 bespaard wat ongeveer gelijk staat aan de uitstoot van 200 retourvluchten Amsterdam – Geneve. Bij de winnaar, universiteit Utrecht, werd slechts 10% van de ritten met de auto afgelegd. Onder de bijna 3000 deelnemers werden ook prijzen uitgereikt voor de meeste fietsritten (Joris Pekel van Gemeente Amsterdam), meeste OV ritten (Guus Klaas van Stedin), meeste duurzame ritten (Martien Lathouwers van Arcadis) en minste autoritten (Inge Poppe van UMC Utrecht).

Het Low Car Diet loopt na vandaag gewoon door. Aan alle deelnemende organisaties is gevraagd om deze duurzame reisgewoontes voort te zetten. Daarnaast heeft Stichting de Reisbeweging, organisator van het evenement, de ambitie om nog meer CO2 uitstoot te besparen door bijvoorbeeld het Low Car Diet  voor heel Nederland mogelijk te maken.

“We zijn ontzettend trots op onze deelnemers, wat hebben ze het geweldig gedaan. Met de besparing van 51,5 ton CO2 laten we echt zien wat voor impact mobiliteit heeft op het klimaat. Je kan ontzettend veel goeds doen door vaker de auto te laten staan en de alternatieven zijn eenvoudig en vaak net zo prettig. Dat hebben we ook vaak teruggekregen van onze deelnemers. We zijn erg blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld en kijken uit naar de volgende editie”, aldus Joris Smulders (interim-directeur Stichting de Reisbeweging, initiatiefnemer van het Low Car Diet).

Mobiliteitsapp Fynch

Dit jaar werd er tijdens Low Car Diet voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuwe app: Fynch, een mobiliteitsapp die inzicht geeft in het rij- en reisgedrag op basis van data uit je smartphone en/of mobiliteitskaart. Iedere dag meet de app automatisch alle trips die te voet en per fiets, OV, auto en vliegtuig worden afgelegd. Het bedrijf achter de app, Fynch Mobility (voorheen BusinessConcern), is sinds dit jaar partner van het Low Car Diet en heeft grootse plannen om het Low Car Diet volgend fors uit te breiden. “We willen nu echt impact gaan maken”, aldus Serge van den Berg van Fynch Mobility. Binnenkort een uitgebreid interview met Van den Berg over de plannen van onder andere het Low Car Diet.

Categorie: Geen

Gerelateerd achtergrond-artikel