De coronacrisis maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk flexibele mobiliteit is. Bij zowel fleetowner als leasemaatschappij. Ook bij autofabrikanten staat dit in het post-corona tijdperk ‘top of mind’, weten Piet Maes en Tim van Daele van Sofico, het IT-bedrijf dat zichzelf als ‘aggregaat van flexibele, brede mobiliteit’ omschrijft. Zij zien dat steeds meer auto’s in eigendom worden vervangen door auto’s in een gedeelde vloot, ofwel in goed Nederlands: een toenemende ‘fleet-isering’ maakt zich van de markt meester.
Sofico is vooral bekend van het leasesoftwareprogramma Miles. Grote leasemaatschappijen zoals ALD Automotive en KBC Autolease, maar ook OEM’s zoals Volkswagen, Mercedes, BMW en Volvo, maken er gebruik van. En de lijst met klanten breidt zich gestaag uit. Waarbij uiteraard het programma voortdurend wordt doorontwikkeld. Zo heeft Sofico onlangs een ‘corona-feature’ opgenomen in Miles. Het is een soort coulanceregeling die leasemaatschappijen kunnen inzetten bij klanten die door corona in liquiditeitsproblemen zijn gekomen. Met een druk op de knop te regelen, waarbij de leasemaatschappij het overzicht behoudt.
Wat verder de implicaties zijn van de coronacrisis? CTO Piet Maes ziet het als onvermijdelijk dat er in de mobiliteitsmarkt een herschikking van spelers gaat plaatsvinden. Vooral doordat we anders gaan aankijken tegen mobiliteit. Of beter gezegd: tegen overbodige mobiliteit. “Thuis, gespreid en op afstand werken, video-conferencing, wellicht kleinere (satelliet) kantoren; het zal straks deels het nieuwe normaal worden. Waarbij de toegang tot flexibele (deel)mobiliteit een belangrijke pijler wordt. Alles vanuit de perspectief van de gebruiker, die laatste is leidend. Die trend was al in gang gezet, de coronacrisis zal dit verder aanjagen”, aldus Maes.
FACE mobility
Daarbij zullen voertuigen steeds meer onderdeel worden van een gedeelde vloot. Ofwel, een partij die de mobiliteit beheert en wellicht eigenaar blijft van het voertuig. Dat kunnen autofabrikanten zijn, Sofico werkt voor diverse OEMs. Bij Volvo is het bijvoorbeeld de partij achter het Care by Volvo-programma, bij Toyota ondersteunt Sofico de uitrol van Kinto. Dat zijn abonnementsformules met extra services, zoals peer-to-peer (of particulier) autodelen. Deze tendens wordt ook wel ‘fleetization’, oftewel de ‘fleet-isering’ van mobiliteit genoemd. Of nog beter: FACE mobility, naar het meer bekende toekomstbeeld CASE mobility wat staat voor Connected, Autonoom, Shared en Elektrisch. In FACE zijn de voertuigen in individueel eigendom vervangen door auto’s in een gedeelde vloot. Maes: “Bedenk dat achter die filosofie een complexe wereld van procesafhandeling zit. Er zijn interacties met meerdere personen en bedrijven, vaak met meerdere contracten eraan ten grondslag. Dat hele ecosysteem ondersteunen wij met Miles.”
Als het enorme Amazon besluit mobility provider te worden, dan is het in een klap een speler van dezelfde orde als de allergrootste leasemaatschappijen
Overigens kunnen vlooteigenaren straks ook de platformbedrijven zijn als Amazon of andere grote tech-spelers, denkt Van Daele. Partijen die de hele value chain willen innemen. Als het enorme Amazon besluit mobility provider te worden, dan is het in een klap een speler van dezelfde orde als de allergrootste leasemaatschappijen. Van Daele: “In de delivery-markt kan ik me voorstellen dat pakketbezorgers straks hun bestelauto bij Amazon kunnen gaan leasen. Net als Uber dit al doet voor hun chauffeurs. In alle gevallen heb je een sterke fleetmanagementpartij nodig die acteert tussen klant, mobiliteitsaanbieder en dienstverlening. Op die rol bereiden we ons voor.”
Volwaardige MaaS-aanbieders
De weg naar FACE mobility zal in stappen gaan, benadrukken zowel Maes als Van Daele. Het zal uiteindelijk uitmonden in volwaardige MaaS-aanbieders. Maar zover is het nog niet. In de onlangs gesloten joint venture van Sofico met het Belgische autodeelbedrijf BattMobiel, wordt nu ingespeeld op de vraag naar intelligente autodeel-modellen en wil Sofico zelfs de brug slaan tussen privaat autogebruik en de bedrijfswereld. “Concreet kan dit betekenen dat bedrijfswagens die in het weekend stilstaan ook gebruikt kunnen worden door buurtbewoners of familie van een werknemer. Door de muren tussen aanbieders, bedrijven en de privémarkt te slopen, ontsluiten we een nieuw potentieel aan geavanceerd fleetmanagement. Door de samenwerking met BattMobiel kunnen we de praktijkervaring van community sharing meteen implementeren in de diensten naar onze klanten, meestal autoproducenten en leasemaatschappijen,” aldus Van Daele.
‘Warme kring’
BattMobiel is momenteel alleen actief in België maar er zijn plannen om dit internationaal uit te rollen, ook naar Nederland. De dienstverlening wordt geïntegreerd met Miles. Het delen in ‘warme kring’ zal altijd het uitgangspunt zijn; verwacht dus geen anonieme free-floating deelauto’s van BattMobiel. Bij Sofico worden bovendien alle geboden oplossingen altijd toegesneden op bepaalde bedrijven of markten. Sofico zoekt daarbij niches op waarbij de oplossingen schaalbaar en enigszins gestandaardiseerd kunnen worden aangeboden. Alles vanuit de optiek van de gebruiker. Maes: “Nieuwe businessmodellen zitten niet in front-end of back-end systemen. Een berijder wil gewoon een pool- of deelauto gebruiken, de trein nemen of een Uber pakken. En dat zo makkelijk mogelijk. Waarbij de werkgever niet zit te wachten op extra factuurstromen. Als mobiliteitsprovider moet je dat kunnen faciliteren. Daar zijn wij voor.”
Categorie: Lease- / fleetmanagement-software
Gerelateerde links:
- Sofico vindt in Ergon Capital financiële (groei)partner
- Sofico sluit partnership met Autorola voor realtime marktinzicht
- App van Sixt Mobility Consulting ontlast wagenparkbeheer
- Werkopdrachten nu ook in Reveal van Verizon Connect
- WeGo met zakelijk autodelen op abonnementsbasis
- MyWheels meldt flinke stijging deelritten