Qua timing had de komst (en beschikbaarheid!) van de nieuwe elektrische bestelauto Maxus eDeliver3 niet beter gekund. Met nieuw aangekondigde subsidies voor elektrische bestelauto’s en de komst van emissievrije zones in binnensteden. Bovendien staat de dealerorganisatie nu als een huis, zegt Lou Jedeloo, Country Manager Maxomotive Nederland. “Het besef om nú door te pakken met de elektrische bestelauto is alom vertegenwoordigd.”
Al eerder dit jaar schetste het kennis- en innovatiecentrum ElaadNL de inhaalslag die elektrische bestelauto’s de komende tijd gaan maken. Belangrijke EV-groeimotor is de verbanning van fossiele brandstof (diesel én benzine)bestelauto’s in binnensteden in Nederland vanaf 2025 in de zogenoemde Zero-Emissie (ZE) zones. Die komen bovenop de zones die nu al door veel gemeenten zijn ingesteld met grenzen aan de uitstoot van het verkeer. Corona heeft bovendien een enorme slinger gegeven aan e-commerce en daarmee aan de roep om een versnelde vergroening in de (binnenstedelijke) logistiek. Het zijn allemaal beleidswijzigingen die direct van invloed zijn op bedrijven actief in binnensteden en afhankelijk zijn van bestelbussen.
Maar de onderzoekers van ElaadNL constateerden begin 2020 ook al ook een snelle technologische vooruitgang wat betreft actieradius en oplaadvermogens van elektrische bestelvoertuigen. Dat vertaalt zich in een gunstige TCO van elektrische bestelauto’s ten opzichte van bijvoorbeeld diesels. Van die berekeningen weet Lou Jedeloo alles. “Die TCO van veel elektrische bestelbussen ligt in veel gevallen nu al lager dan een dieselbus, afhankelijk van de hoogte van landelijke of regionale subsidies. Waarbij de Maxus, met zijn goede prijs-kwaliteitsverhouding, de financiële berekeningen doorgaans met glans doorstaat ten opzichte van de concurrentie.”
Logistieke processen
De eDeliver3 is de nieuwste telg van het elektrische bestelautomerk Maxus. De eDeliver3 is vanaf het begin ontworpen als elektrische bestelauto en niet als Diesel, benadrukt Jedeloo. Wat een duidelijk USP is ten opzichte van bestaande modellen te elektrificeren. Het model is verkrijgbaar in twee lengtes. De autopers heeft er inmiddels in kunnen rijden en is enthousiast (zie kader). Naast deze kleinere bestelauto is er ook de grotere broer, de EV80 die in de (voor)zomer 2021 wordt opgevolgd door de eDeliver9. Een aantal grote fleetowners, waaronder Albert Heijn, DHL, PostNL, Liander, IKEA en verhuisbedrijf TSN, rijden al rond met de EV80. Allen bedrijven die druk bezig zijn met het elektrificeren van hun logistiek. Wat overigens meer behelst dan het simpelweg vervangen van de dieselbussen voor een elektrische variant, benadrukt Jedeloo. “Elektrisch rijden heeft invloed op je logistieke processen en natuurlijk op de TCO. Dat laatste is onder andere weer afhankelijk van de gebruikte laadinfrastructuur. Albert Heijn bijvoorbeeld maakt alleen gebruik van AC-laders; de bestelauto’s staan ’s avonds lang genoeg stil om ze op te laden. Snellere DC-laders zijn veel duurder en in hun geval niet nodig.”
Maxus (Nederland) en haar professionele dealernetwerk doet vooral aan ‘consultative selling’, zoals Jedeloo het noemt
Het zijn verkooptrajecten waar de Maxus-dealers in het land allemaal op getraind zijn. Maxus (Nederland) en haar professionele dealernetwerk doet vooral aan ‘consultative selling’, zoals Jedeloo het noemt. Het neemt de (potentiële) klant mee in alle aspecten van elektrisch rijden, inclusief TCO-berekeningen en laadinfrastructuur. Wat daarbij helpt is dat Maxomotive Nederland onderdeel is van de grote, Belgische importeur Alcomotive die bij onze zuiderburen importeur is van zo’n 10 verschillende merken. In Nederland zijn er nu zeven dealers aangesteld met in totaal 20 verkoop- én servicelocaties in het land. In totaal wil Jedeloo doorgroeien naar maximaal 10 contractpartners.
100 procent op EV
Momenteel is het echt aanpoten om aan de vraag te kunnen voldoen. Waarbij het een goede zaak is dat meerdere merken nu met elektrische bestellers komen, benadrukt Jedeloo. Dat maakt de markt alleen maar interessanter en de interesse van de bedrijven in EV-LCV’s groter. Daarbij heeft Maxus wel degelijk een streepje voor. “Bij ons is de focus 100 procent op EV. Vanaf een blanco vel zijn de eDeliver3 en eDeliver9 ontwikkeld. Maar nog belangrijker: bij ons zijn de bestelauto’s ook direct leverbaar! Of je er nu 1 wilt bestellen of 100 stuks, het maakt bij Maxus niet uit. De concurrentie kampt met een (groot) tekort aan productiecapaciteit, een tekort aan accupakketten of hinken op twee gedachten. Omdat zij namelijk ook nog veel diesels willen verkopen. Alle onderdelen komen bij ons juist uit eigen fabrieken inclusief de grote accupakketten. Wat betreft prijs-kwaliteit steekt Maxus er ook in veel gevallen met kop en schouders uit. Nu is het zaak om het relatief onbekende merk Maxus op te bouwen en te positioneren. En dat doe je alleen door veel te adverteren, een intensieve marktbewerking, nauwe samenwerking met veel fleets en onze dealers en ten slotte ook door zoveel mogelijk met onze elektrische Maxus bestelauto’s te laten rijden!”
Categorie: Bestelauto's / Logistiek
Gerelateerde links:
- Maxus eDeliver3 getest in Bestelauto
- Maxomotive (elektrische Maxus) breidt uit
- Aanschafsubsidie bestelbus maximaal 5000 euro
- ElaadNL: elektrische bestelauto’s gaan inhaalslag maken
- (Te) veel bestelauto’s rijden op onveilige banden!
- CE Delft: EV net zo veilig als brandstofauto
- Prijstransparantie aan laadpaal straks verplicht