De coronacrisis heeft een structurele impact op zakelijke mobiliteit, blijkt uit het nieuwste Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek (NZMO). Thuiswerken lijkt een blijvertje, evenals het mijden van de spits. De auto blijft belangrijk, maar de arbeidsvoorwaardelijke (lease)auto staat onder druk.
Eric Vousten van VMS Insight presenteerde gisteren in de studio van Automobiel Management zijn nieuwste bevindingen. In totaal zijn er in het coronajaar 2020 drie onderzoeken gedaan, om het sentiment van de werkelijkheid te scheiden, aldus Vousten. De eindreportage ligt er nu, maar dit onderzoek sloot nog net voor de tweede lockdown.
De resultaten liegen er niet om: van de zakelijke reizigers verwacht 4 op de 5 een structurele afname van de mobiliteitsbehoefte dit jaar. Twee derde van de bedrijven gelooft dit ook, voornamelijk door thuiswerken en minder externe afspraken. Wat dat thuiswerken betreft, in 2019 wilde men vooral 1 dag in de week thuis blijven werken, nu is dat 2,5 dag in de week. Het betekent onder andere een verwachte afname van zakelijke kilometers van 15 procent als straks corona het land uit is. In 2020 werd er zo’n 26 procent minder kilometers gereden.
Glazen bol
Gemiddeld geven bedrijven aan 31 procent minder kilometers te hebben gereden. De grote werkgevers zelfs 44 procent. Dat maakt bedrijven ook kritischer op de inzet van (lease)auto’s: 26 procent verwacht een afname van het aantal auto’s. Dat was in een vorige peiling nog was 18 procent. Van de grote bedrijven verwacht 38 procent een afname, 44 procent verwacht dat het gelijk zal blijven en 19 procent verwacht zelfs een groei.
De directeur van de VNA, Renate Hemerik, ook aangeschoven in de studio, wijst erop dat het vooral nog kijken is in een grote glazen bol. “De behoefte aan zakelijke mobiliteit is tijdens de pandemie afgenomen. We zien echter ook dat zakelijke reizigers in de loop van 2021 weer meer op pad gaan. Uit onderzoeken van het KiM en CNV blijkt dat mensen ook na deze pandemie best 1 of 2 dagen thuis willen werken. Daarnaast gaat men echter graag 3 tot 4 dagen naar een werkomgeving met collega’s en meer fysieke contacten. Er zal dus nog altijd een flinke behoefte zijn aan zakelijke mobiliteit.”
-0,8 per bedrijf
Hemerik noemt het ook positief dat bepaalde patronen door de corona-pandemie zijn doorbroken. De VNA verwacht meer flexibiliteit te gaan zien in reistijd en modaliteit. “Tegelijkertijd zien we meer mensen richting auto switchen. We moeten uitkijken dat daarmee niet de verkeersproblematiek, zoals voor corona, terugkeert. Het is daarom belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van een optimaal mobiliteitssysteem; slim, efficiënt, duurzaam en veilig.”
En de verwachte daling van het leaseautopark? Hemerik: “Hoewel een deel van de bedrijven denkt dat de omvang van hun wagenpark zal dalen is er ook een groep die juist een stijging verwacht. Per saldo komt het NZMO onderzoek op -0,8 auto per bedrijf. Dat is fors minder dan in de eerdere meting van september (-2,0). Belangrijk is dat twee derde van de bedrijven verwacht dat verduurzaming van het wagenpark versneld wordt doorgevoerd”.
Het NZO komt tot stand in samenwerking met Automobiel Management, NS, RDC, RET en VNA. Het onderzoek wordt uitgevoerd door VMS Insight. Hier kunt u het hele onderzoek bestellen.
Categorie: Onderzoek