Werkgevers maken zich in toenemende zorgen over de verkeersveiligheid van hun zakelijke (lease)rijders. Terecht, want de auto’s mogen dan wel veiliger worden, het verkeer wordt dat niet. Integendeel. Bedrijven kunnen hier zeker wat aan doen, net als dealers en leasemaatschappijen. Mark Maaskant van Prodrive Training over de stappen naar een brede veiligheidscultuur. Maar zorg er vooral voor dat leaserijders weten hoe ze alle rijhulpsystemen moeten gebruiken!
Zakelijke (lease)rijders rijden gemiddeld drie keer zoveel kilometers dan andere weggebruikers. Het is veruit het meest gevaarlijke deel van de werkdag, blijkt ook uit onderzoek. Dat het thema actueel is, moge duidelijk zijn. Het aantal verkeersslachtoffers neemt de laatste tijd weer toe. Afgelopen september werd er een verkeerveiligheidscoalitie opgericht waaronder ook de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) zich heeft geschaard.
Een van de grote boosdoeners in dit verhaal is de smartphone. Vooral zakelijke rijders blijken massaal mails en appjes achter het stuur ‘even snel’ te beantwoorden. Vorige maand nog stelde onderzoek van TomTom Telematics dat twee derde van de werkgevers verontrust is over dit smartphonegebruik achter het stuur. Tegelijkertijd voert de helft hier geen actief beleid tegen. Mark Maaskant, directeur van Prodrive Training – sinds meer dan 20 jaar autoriteit op het gebied van verkeersveiligheid en de laatste jaren ook op het gebied van (semi) autonoom rijden– ziet wel degelijk de telefoon als boosdoener, maar benadrukt dat verkeersveiligheid een breder veld omvat. “Bovendien kan je in heel veel auto’s door spraaksturing of voicecommand mails of appjes versturen. Weinigen die het weten. Als je dat in de file doet terwijl je adaptive cruisecontrol aan hebt staan en lane keeping assist, dan ondervang je al een groot gedeelte van het gevaar. Investeren in dergelijke systemen levert het meest op voor de verkeersveiligheid.”
Onvoldoende instructies
Maar dan moet je wel weten wat de systemen, verzameld onder de naam Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), precies doen en hoe je dit het beste gebruikt. Met die kennis valt het tegen, bleek onlangs weer uit ander onderzoek door verkeerspsycholoog Ilse Harms van Connecting Mobility in samenwerking met RAI Vereniging en Vereniging Zakelijke Rijders (VZR). Ondervraagde automobilisten weten vaak niet met welke technologie hun auto is uitgerust, hebben de technologie niet bewust aangeschaft (de systemen zitten standaard in het pakket) of hebben onvoldoende instructies gehad. Het helpt ook niet dat verschillende automerken verschillende namen voor dezelfde functionaliteiten gebruiken. Ook is vaak niet duidelijk of een systeem alleen waarschuwt of ook daadwerkelijk ingrijpt.
De leasemaatschappij of werkgever verdient dit altijd terug – de systemen leiden tot een lagere tco van het leasecontract
Maaskant komt regelmatig dergelijke onwetendheid tegen. “Automobilisten die in mist de adaptive cruisecontrol uitschakelen omdat ze denken dat het dan niet werkt. Terwijl het systeem juist met mist zijn voordeel heeft – een radar kan immers prima door mist heen kijken, het menselijke oog niet. Je moet het daarentegen weer uitschakelen bij wegwerkzaamheden, net als lane assist, die de auto binnen de lijnen houdt. Als er tijdelijke belijning is aangebracht, werkt het systeem juist weer niet.”
Extra bijtelling
Kortom, Maaskant pleit voor een gedegen aflevertraining bij elke nieuwe auto. Auto’s die dan ook moeten zijn voorzien van dergelijke systemen. Sommige werkgevers en leasemaatschappijen betalen al mee aan dergelijke voorzieningen die soms nog als extra optie moet worden besteld. Dat doen ze om de extra bijtelling van berijders te compenseren – de auto wordt er immers duurder van. “De leasemaatschappij of werkgever verdient dit altijd terug – de systemen leiden tot een lagere tco van het leasecontract. Je hebt gewoon minder aanrijdingen waaronder bijvoorbeeld ook minder innameschades die een bedrijf vaak flink wat extra’s kosten. Maar leaserijders mogen natuurlijk ook wat voor hun eigen veiligheid over hebben.”
Een dergelijk besef is een van de onderdelen wat Maaskant schaart onder een veiligheidscultuur van een werkgever. Want het scheppen van een dergelijk cultuur is misschien wel het belangrijkste om (lease)rijders veilig op pad te sturen. Het begint om het thema binnen het bedrijf bespreekbaar te maken. Laat het voorkomen in de maandelijkse (interne) nieuwsbrieven, analyseer aanrijdingen die hebben plaatsgevonden, zet de veiligste rijders regelmatig in het zonnetje. Rijtrainingen zijn altijd zinvol, helemaal in combinatie met e-learning om het geleerde te borgen binnen een bedrijf. Maaskant: “Je ziet echt een substantieel verschil in kosten tussen bedrijven die er wel en geen aandacht aan schenken. Kosten wat betreft schade aan de auto, waarbij ook parkeer- en ruitschades horen.”
Categorie: Verkeersveiligheid / Training