Voor Jaguar Land Rover Nederland was 2018 een jaar met twee gezichten: de nieuwe uitstootnormen NEDC-2 zorgen voor heel wat hoofdbrekens, net als bij andere premium automerken. Prijzen gaan omhoog en als fleetowners hun autoregelingen niet aanpassen, vallen er heel wat premiummodellen buiten de boot. Tegelijkertijd is er de vol-elektrische Jaguar I-PACE. Daarmee komt het merk bij bedrijven binnen “waar we vroeger nog niet eens op de koffie mochten komen.”
In de fleet- en leasemarkt is Jaguar Land Rover een relatief kleine speler. De Range Rover Evoque vulde als een van de eersten de vraag naar mid-size SUV’s; de auto kwam al snel op de shortlist van menig leaserijder te staan. Dat gebeurde helemaal met de introductie later van de Jaguar XE, die brak door in heel wat autoregelingen. En zo zag Fleet & Business directeur Guido Pot van Jaguar Land Rover Nederland (JLR) het lease-aandeel langzaamaan groeien.

Guido Pot, Fleet & Business director van Jaguar Land Rover: “We schuiven aan bij bedrijven waar we vroeger niet eens op de koffie mochten komen.”
Hoewel dat ‘langzaam’ in deze tijden niet echt van toepassing is. De laatste maanden van 2018 is het een topdrukte bij de JLR-dealers. Reden: de elektrische I-PACE, een eerste echte Tesla-killer die alleen nog in 2018 volop kan profiteren van de lage bijtelling van 4%. Vanaf dit jaar jaar valt alleen een bedrag tot 50.000 euro onder die lage bijtelling, over de rest (de I-PACE is er vanaf zo’n 80 mille) moet de volle 22 procent worden betaald. Afgelopen maanden zijn de I-PACE’s uitgeleverd door de dealers. Speciaal voor Nederland is de productietoewijzing afgelopen zomer verhoogd om aan de vraag te kunnen voldoen.
Oud-Teslarijders
Ook fleet-klanten kregen de afgelopen tijd de eerste I-PACE’s, zoals autoverhuurder Sixt die er 20 had besteld. Pot: “Het scheelt natuurlijk dat de Duitse concurrentie nog op zich laat wachten. Daarbij bedienen we onder andere ook oud-Teslarijders. Die willen graag een meer premium-auto. Een eendagsvlieg is de I-PACE zeker niet. Het is een voorbode van wat de komende jaren gaat komen”.
De Fleet & Business directeur heeft het dan niet alleen over de komst van nieuwe, volledig elektrische auto’s. Net als andere fabrikanten bouwt JLR aan de nodige, nieuwe plug-hybride modellen. Waren die niet passé? Pot denkt dat deze plug-ins de komende jaren wel eens een heropleving kunnen meemaken. Niet als bijtellingsknallers, maar als een goedkope want meest zuinige variant van een automodel. Pot: “Nu is de Range Rover Sport plug-in hybride met 400 pk in Nederland al het goedkoopste model van de Sport-range. Dankzij zijn lagere verbruik en dus lagere bpm omdat die laatste op de uitstoot wordt gebaseerd. Dat geldt ook onder de nieuwe NEDC2-regels.”
Natuurlijk is de plug-in techniek een overgangsfase, maar de komende jaren kan die nog wel eens in een grote behoefte voorzien
Veel premium merken komen met plug-ins op de markt. Range Rover zal zijn nieuwe Evoque, vorige maand aan de wereldpers vertoond, aan het eind van 2019 ook met een plug-inaandrijving uitrusten. Deze auto krijgt een nieuwe motor, een driecilinder ‘Ingenium’ benzine, gecombineerd dus met een elektrische krachtbron. Ook hier belooft JLR een lagere prijs vanwege de lagere bpm dat weer wordt veroorzaakt door een lagere uitstoot waar “geen benzineversie tegenop kan”, aldus Pot. “Het grote verschil met destijds, toen we de plug-in afschreven nadat de bijtellingsregels veranderden, is dat er nu ruim 32.000 publieke laadpalen staan en tegen de 90.000 niet-publieke laadpunten. Natuurlijk is de plug-in techniek een overgangsfase, maar de komende jaren kan die nog wel eens in een grote behoefte voorzien. En je kan er echt heel zuinig mee rijden.”
Overgangsjaar
Dat de premium-merken het in Nederland goed doen, heeft veel te maken met de goed draaiende economie. Waarbij het MKB, de voornaamste doelgroep van de JLR-importeur, wat betreft autoverkopen misschien nog wel beter doet dan de grote corporate bedrijven. Volgens Pot zit in die doelgroep ook nog de ‘emotie’ die mensen doet besluiten een auto te rijden die ze echt willen. Maar elektrische mobiliteit staat daarentegen vol op de agenda’s van grote, corporate bedrijven. Daar schuift Pot en zijn team dus nu ook vaker aan. “Vroeger mochten we daar, bij wijze van spreken, nog niet eens op de koffie komen”, aldus Pot. Ook in 2019 zal JLR van zich laten horen in dat segment, belooft Pot. “Tegelijkertijd hopen we aan te sluiten bij nieuwe mobiliteitsproviders waarbij we graag meedenken over nieuwe exploitatiemodellen. De wereld staat immers niet stil. We gaan zien wat WLTP gaat brengen en natuurlijk private lease. Al jaren stel ik in eindejaarsinterviews dat we te maken hebben met een overgangsjaar. Welnu, het lijkt alsof we permanent in overgangsjaren zitten.”
[Uitgelichte foto: Neo-Pop kunstenaar Selwyn Senatori liet zich inspireren door de I-Pace]
Categorie: Leasetoppers