Hoe kom je van een traditionele leaseregeling naar een moderne, brede en duurzame mobiliteitsregeling? Dat is de centrale vraag bij veel fleetowners, weet Jaap van Daalen van ROI fleet & mobility. Tegelijkertijd heeft hij nog nooit één gelijke uitkomst gezien van die vraag. Het schetst de diversiteit van de markt en tegelijkertijd de uitdaging voor bedrijven als ROI als ‘mobility integrator’. Het was ook een van de redenen voor de overname door ‘concurrent’ Fleet Support, onderdeel van AutoBinck Group. “We kunnen nu sluitende oplossingen bieden.”
Het was groot nieuws in mobiliteitsland afgelopen maart: ROI fleet & mobility wordt overgenomen door AutoBinck Group. Precies een jaar eerder had AutoBinck Fleet Support al ingelijfd, dat met 45.000 contracten in beheer marktleider is in Nederland. ROI fleet & mobility beheert zo’n 10.000 voertuigen, mobiliteitspassen, deelauto’s en e-bikes. ROI wordt nu geïntegreerd en ondergebracht bij Fleet Support. Voor Jaap van Daalen, die 25 jaar geleden ROI fleet & mobility begon, kon de overname niet op een beter moment komen. Hij blijft als commercieel directeur betrokken en kan nu vol inzetten op wat hij fleetowners al jaren adviseert: Maak een goed mobiliteitsbeleid en versterk de drie pijlers eronder: duurzaamheid, flexibiliteit en kostenbeheersing! Met als doel om een belangrijke bijdrage te leveren aan de tevredenheid van de medewerkers.
“Van puur wagenparkbeheer zijn we gegroeid naar het beheren van integrale mobiliteit. Dat maakt ons vak nog leuker, maar het is tegelijkertijd ook een complex spel dat je goed moet kunnen managen. Daar is goed advies voor nodig, maar vooral ook een goed ICT-platform. We kunnen nu gebruik maken van het mobiliteitsplatform van Fleet Support, YOR24. Daarmee kan de medewerker zijn mobiliteitsbudget, in welke vorm dan ook, heel gemakkelijk zelf managen. Ook met bijvoorbeeld de mobiliteitskaart van Radiuz, eveneens onderdeel van AutoBinck Smart Mobility, kunnen we nu nog nauwer optrekken. De mogelijkheden die dit samengaan biedt, zijn groot.”
20 tussenvarianten
‘Brede mobiliteit’ staat overal op de agenda, zelfs bij autofabrikanten die zichzelf opnieuw aan het uitvinden zijn als mobiliteitsprovider. Maar belangrijker: fleetowners omarmen inmiddels de brede mobiliteitsgedachte. Zij bieden steeds meer keuzevrijheid aan hun personeel wat betreft mobiliteit. Het is een evolutie die al enige tijd geleden in gang is gezet, benadrukt Van Daalen. “Bijna standaard is de wens van fleetowners tegenwoordig om van een traditionele leaseregeling te gaan naar een moderne, duurzame mobiliteitsregeling. Maar de uitkomst is nooit hetzelfde. De ene voert alleen een mobiliteitskaart in naast de leaseauto, de ander heeft een volledig vrij besteedbaar mobiliteitsbudget waarbij er bijvoorbeeld alleen grenzen worden gesteld aan de CO2-uitstoot. En dan zijn er nog 20 tussenvarianten mogelijk.”
De ene voert alleen een mobiliteitskaart in naast de leaseauto, de ander heeft een volledig vrij besteedbaar mobiliteitsbudget waarbij er bijvoorbeeld alleen grenzen worden gesteld aan de CO2-uitstoot. En dan zijn er nog 20 tussenvarianten mogelijk
Die verschillen komen deels doordat werkgevers met hun mobiliteitsregeling personeel proberen te trekken. Zo kan het voorkomen dat medewerkers kunnen kiezen uit speed-pedelecs, deelauto’s, taxiritten of OV-kaarten. De grote angst van werkgevers daarbij is dat ze worden opgezadeld met een berg extra administratie. Al die ‘extra’ mobiliteit moet immers wel worden geadministreerd en afgerekend. Van Daalen: “Daarbij is er soms ook koudwatervrees; wat als bijvoorbeeld de partner van een medewerker de leaseauto gebruikt terwijl de medewerker zelf in de trein zit? En wegen die betaalde treinkilometers wel op tegen de niet gemaakte kilometerkosten van de auto? Dat soort zaken kan je dus prima oplossen door het maken van afspraken in je mobiliteitsbeleid en/of autoregeling maar ook door de inzet van een goed, transparant ICT-platform. Concreet bieden we nu klanten bijvoorbeeld al een split billing mogelijkheid aan, waarbij we zakelijke en privéreizen faciliteren zonder administratieve rompslomp Het mobiliteitsbudget heeft het imago van een administratief gedrocht , maar met de middelen waarover wij beschikken is daar absoluut geen sprake meer van.”
Elektrische auto
Of de elektrische auto de pijler duurzaamheid verstevigt? Van Daalen heeft er goede hoop op. Elektrische auto’s worden in heel wat autoregelingen al toegelaten. In sommige gevallen is er door klanten de wens uitgesproken om over 5 jaar volledig over te willen gaan naar elektrische mobiliteit. Fleet Support heeft er onlangs een whitepaper over geschreven met de titel: Naar een 100% elektrisch wagenpark. “Door het bundelen van de krachten kunnen we onze boodschap alleen maar beter uitdragen. Uiteindelijk ook bij bedrijven waar we vroeger niet zo snel binnen zouden komen.”
Categorie: Mobiliteit / Smart Mobility
Gerelateerde links:
- Acht bedrijven onder AutoBinck Smart Mobility
- Mobility Lab koppelt 14 startups aan concrete ‘mobiliteitsuitdagingen’
- Lease nog zoekende in wereld van MaaS
- Anders Reizen: Top 10 van werkgeversmaatregelen
- Extra hoge afkoopkosten voor berijder leasediesel
- Fleet Event 2019: was de stemming 100% elektrisch?