Smart Mobility Event: waarom ING zelf in autodelen stapt

donderdag 9 januari, 2020

Op het Smart Mobility Event van Automotive Insiders en TrendsinAutoleasing aankomende 5 februari zal onder andere ING uit de doeken doen waarom het een eigen online deelplatform heeft gebouwd, genaamd Sharewaze. “We maken nu ook leaseauto’s connected en sluiten ze aan op het platform”, aldus Michel van den Berg van ING Asset Based Finance.

Elk zichzelf respecterend consulting bedrijf rapporteert over dé uitdaging van de auto industrie, namelijk het vinden van nieuwe business modellen. Aldus ING. Maar de bank gaat hierin verder. Het wil de nieuwe business modellen sámen met de auto-industrie nú al ontwikkelen. Daarom is er gebouwd aan Sharewaze, waarbij de nodige pilotfases al zijn afgerond.

Michel van den Berg noemt het nieuwe online platform een ‘logische stap’ in het licht van belangrijke trends als IOT, de opkomst van de deeleconomie en de veranderende automarkt. Ook al zullen dé nieuwe, grootschalige mobiliteitsveranderingen niet voor 2027 doorbreken. “Maar als die dag eenmaal komt, dan zullen reeds bestaande autodeeldiensten hier enorm garen bij spinnen vanwege hun lage operationele kosten, hun wendbaarheid en vooral de mogelijkheid om daar te zijn waar mensen op dat moment behoefte aan mobiliteit hebben”, aldus Van den Berg.

Zakelijke ‘communities’

Met Sharewaze richt de bank zich nu op ‘communities’ waar het vertrouwen onderling groot is. Vooral zakelijke ‘communities’ vormen een interessante doelgroep en laat dat nu vooral ook de voornaamste klantengroep zijn van ING Asset Based Finance. “En ook zij zien dat hun personeel vraagt om andere, goedkopere en duurzame mobiliteitsvormen,” weet van den Berg. Ook de veranderende arbeidsmarkt is nog zo’n trend die de groei van de deeleconomie verder opstuwt.

Sharewaze innoveert, faciliteert, partnert en ondersteunt concepten in de deeleconomie en volgt daarbij vooral het nieuwe platform businessmodel. Daarmee koppelt het platform niet alleen asset-eigenaren aan asset-gebruikers (inclusief bijvoorbeeld fleetmanagers), het werkt ook aan een ecosysteem van partners die bijvoorbeeld zelf de kennis of technologie ontberen. Zo biedt Sharewaze nu al met diverse partners volledige en custom-made autodeeldiensten (inclusief beheersystemen) aan. Een van de verrassende bevindingen uit een eerste pilot met deelauto’s was dat ‘notoire leaserijders’ op een gegeven moment jaloers kijken naar hun deelauto-collega’s en de besparingen die zij realiseren (en zelf genieten). “Autodeelgebruikers overwegen wel degelijk om hun eigen autokosten significant omlaag te brengen”, aldus Van den Berg.

Meer weten over dit project? En hoe ING momenteel ook connected leaseauto’s’ ter beschikking stelt aan collega’s en zo de kosten worden gedeeld? Meld u hier aan voor het event Smart Mobility: anyhow & anywhere op 5 februari!

Categorie: Mobiliteit / Smart Mobility
Labels: Automotive Insiders, ING, Sharewaze, Smart Mobility Congres 2020