VZR: 10 procent leaserijders stopt met bijtelling

donderdag 9 januari, 2020

Van alle zakelijke rijders stopt 10% vanaf dit jaar met het betalen van bijtelling. Zij kiezen ervoor om maximaal 500 kilometer privé per jaar te rijden en hiervoor een kilometeradministratie te gaan bijhouden. Aldus een VZR-peiling onder de leden.

In totaal zijn 1.526 zakelijke rijders bevraagd in deze peiling. Het kleinste percentage, 8% van de zakelijke rijders, geeft aan te stoppen met de 500 km-verklaring en vanaf 2020 te gaan bijtellen. Een iets groter percentage (10%) doet het precies andersom en stopt de bijtelling en gaat de privékilometers beperken tot 500 km. Daarmee daalt het aantal zakelijke rijders met bijtelling met 2%. Een stabiele 15% blijft bij zijn of haar 500 km-verklaring. Het hoogste percentage zakelijke rijders (66%) blijft gewoon bijtellen.

Eén keer per jaar, op 1 januari, kan een zakelijke rijder kiezen of hij/zij met een 500 kilometer-verklaring wil gaan werken. Het aantal berijders dat hier bewust keuzes in maakt is groot; maar liefst 18% van de ondervraagden wisselt. Daarmee wordt overigens ook duidelijk dat 82% geen veranderingen doorvoert.

VZR-voorzitter Jan van Delft vindt het opmerkelijke uitkomsten. “We hadden verwacht dat het stimuleringsbeleid voor schoon rijden, in combinatie met de grote aantallen EV’s die aan het eind van het jaar zijn afgeleverd, voor méér bijtellers zou gaan zorgen. Maar naar blijkt zijn er toch net iets meer zakelijke rijders die helemaal geen bijtelling meer willen betalen.“

Categorie: Fiscaal
Labels: VZR