Pilot voor prijstransparantie alternatieve brandstoffen

maandag 13 januari, 2020

Nederland werkt mee aan een Europese pilot om na te gaan hoe de consument het beste te informeren over de prijs van alternatieve brandstoffen zoals groen gas, elektriciteit en waterstof. Het inzichtelijk maken van de prijzen bij tankstations wordt in Europa verplicht vanaf juni 2020.

Aan deze pilot nemen 8 Europese lidstaten deel, waaronder Nederland. De pilot loopt tot en met 15 maart 2020. In die periode hangen er bij 8 tankstations in Nederland een scherm of poster met de prijzen. Deze prijzen worden berekend op basis van het verbruik van de meest verkochte nieuwe auto binnen een autosegment (A, B, C, D en E).

Voor elektrisch laden is een aanname gedaan voor de laadmix (exclusief aanschafkosten). Dit is: 60% thuisladen, 10% op werk laden, 20% openbaar laden en 10% op de snelweg. De werkelijke prijs verschilt per persoonlijke situatie, benadrukt de RVO. In sommige gevallen is geen prijs opgegeven omdat hier nog geen auto’s voor beschikbaar zijn in het desbetreffende segment (waterstof) of het verkoopaantal te laag was (LPG segment D).

Klik om de leaflet te downloaden

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: RVO