Athlon analyse: Tesla 3 vooral naar man in Noord-Holland

maandag 13 januari, 2020

Uit eigen data-analyse van Athlon Nederland over 2018 en 2019 blijkt dat van alle elektrische modellen de Tesla Model 3 in 2019 het meest besteld is bij de leasemaatschappij. En dan vooral door mannen in de provincie Noord-Holland.

Het aantal bestellingen voor een elektrisch model is onder leaserijders van Athlon in 2019 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2018. In vergelijking met conventionele auto’s zijn het vooral mannen (76%) die ervoor kiezen om elektrisch te rijden. Wat provincies betreft, staat Noord-Holland bovenaan. Van alle bedrijven met een gemiddeld aandeel EV in het wagenpark, is een kwart binnen de branche ‘productie en distributie van handel in elektriciteit, aardgas, stoom en gekoelde lucht’. Op de tweede plaats staat de branche ‘openbaar bestuur, overheidsdiensten en verplichte sociale verzekeringen’ (22%) gevolgd door de branche ‘financiële instellingen’ (18%).

Zowel in de top 3 van populairste elektrische modellen, als in de top 3 van meest bestelde leaseauto’s ongeacht brandstofsoort, staat de Tesla Model 3 met kop en schouders bovenuit. Van alle bestellingen van elektrische modellen bij Athlon Nederland was bijna 60% een Tesla Model 3. Een tweede plaats gaat naar de Kia Niro (11%). Hiermee wist de Niro de Hyundai Kona, die in 2018 nog de toppositie bekleedde, te passeren.

Positief sentiment

In 2018 hadden Volkswagen (12%) en Nissan (9,4%) nog een plek in de top 3 meest bestelde elektrische auto’s. Volgens Niels van den Hoogen, commercieel directeur  Athlon Nederland, is de interesse in de Model 3 dele te verklaren door het simpele feit dat er nog niet veel alternatieven in deze prijsklasse op de Nederlandse markt zijn.

Overigens verwacht Van den Hoogen dat de vraag naar elektrische modellen blijft toenemen, ook al is de bijtelling verhoogd. “Elektrisch rijden is nog steeds veel voordeliger dan de alternatieve brandstofauto. En we zien dat het positieve sentiment rondom elektrisch rijden ook toeneemt, mede dankzij de positieve ervaringen van de huidige groep leaserijders.”

Top 5 elektrisch model 2019

1. Tesla Model 3           57,7%
2. Kia Niro                    11,0%
3. Hyundai Kona           7,0%
4. Volkswagen Golf       4,6%
5. Nissan Leaf              4,4%

Top 5 elektrisch model 2018

  1. Hyundai Kona           21,5%
  2. Volkswagen Golf       12,0%
  3. Nissan Leaf              9,4%
  4. Jaguar I-Pace           8,3%
  5. Tesla Model S          8,3%
Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Athlon