Smart Mobility Monitor: nieuwe mobiliteitsconcepten slaan aan!

maandag 13 januari, 2020

Op het Smart Mobility Event op 5 februari van Automotive Insiders zal het grootschalige onderzoek naar nieuwe mobiliteitsconcepten, de Smart Mobility Monitor, worden gepresenteerd. Onderzoeker Peter Mulder van Improof Research licht alvast een tipje van de sluier op.

De Smart Mobility Monitor wil de trendmatige ontwikkelingen van nieuwe mobiliteitsconcepten bij (zakelijke) consumenten volgen. Want de consument is immers de belangrijkste schakel voor het ‘doorbreken’ van mobiliteitsinnovaties. Daarvoor is opmerkelijk genoeg weinig aandacht, zegt Peter Mulder. “Technologie en ideologie achter innovaties staan centraal. Maar het begrip, de acceptatie of weerstanden van de consument ten aanzien van nieuwe mobiliteitsconcepten blijven meestal onderbelicht. En als het wordt onderzocht, is dat bijna uitsluitend op ad-hoc basis. Terwijl het nu juist van belang is om ontwikkelingen bij consumenten te volgen”, aldus Mulder.

Gebruiksintentie

Het nieuwste onderzoek toont in ieder geval een forse groei in gebruiksintentie van nieuwe mobiliteitsconcepten, wil Mulder alvast verklappen. “Private lease is natuurlijk het meest geslaagde, nieuwe concept. 73 procent van de mensen kent het, 18 procent is geïnteresseerd. Daarnaast is er een enorm potentieel voor autodelen dat de komende jaren ontsloten kan worden. Die groei is de laatste tijd echt spectaculair.”

Waarbij de bereidheid om de auto te delen veel groter is bij zakelijke leaserijders (31%) en private leaserijders (17%) dan bij bezitters van privéauto’s (11%). Een opmerkelijke uitkomst. Aldus Mulder. “Bij deze doelgroepen zou het deelgebruik makkelijker kunnen worden gemobiliseerd dan binnen het privéautobezit.”

Ander opmerkelijke uitkomst wat betreft Mulder: jongeren vinden de auto als stijlicoon minstens zo belangrijk als de oudere generatie. “18-24 jarigen en 25-34 jarigen scoren zelfs hoger op deze statements dan ouderen.”

Klik hier voor aanmelden voor het Smart Mobility Event!

Categorie: Mobiliteit / Smart Mobility
Labels: Automotive Insiders, Improof Research, Smart Mobility Congres 2020