ANWB: bestuurders met feedback gaan veiliger rijden

dinsdag 14 januari, 2020

Bestuurders gaan veiliger rijden als ze een autoverzekering hebben die hun feedback geeft over hun rijstijl. Dat blijkt althans uit een analyse van gegevens van de ANWB Veilig Rijden Verzekering, waar zo’n 50.000 polissen van zijn afgesloten.

Met het Veilig Rijden Rapport blikt de ANWB terug op meer dan drie jaar ANWB Veilig Rijden Autoverzekering. Klik om te downloaden

Deelnemers van zo’n verzekering zijn minder vaak betrokken bij verkeersongevallen en hebben minder schades dan mensen met een ‘gewone’ autoverzekering. Zo concludeert de ANWB na onderzoek onder deelnemers van hun eigen ANWB Veilig Rijden Verzekering. In totaal is er 1, 2 miljard gereden kilometers gemeten, zijn 75 % van de klanten beloond voor hun rijgedrag en
1,5 % van de klanten ontving een waarschuwing voor extra gevaarlijk rijden. Bijvoorbeeld meer dan 50 km per uur te hard.

Wel ziet de ANWB een zekere fluctuatie in het rijgedrag. Zodra nieuwe klanten de verzekering hebben, verbetert de rijscore en dus het rijgedrag. Na verloop van enige tijd is men gewend aan de feedback, verslapt de aandacht en het rijgedrag gaat achteruit. Maar als de klanten eenmaal merken dat hun korting afneemt door de slechtere rijscore, dan herstelt het rijgedrag zich weer naar een beter niveau.

Almere meest onveilig

Wat de ANWB verder opvalt: met jongere auto’s wordt veiliger gereden dan met oudere auto’s. De hypothese is dat bezitters van een nieuwe(re) auto er zuiniger mee omgaan en er dus veiliger mee rijden. Per regio verschilt ook het rijgedrag. Verzekerden uit Almere rijden, gebaseerd op de data, het meest onveilig, terwijl in Enschede wonende verzekerden de veiligste rijders zijn. In het algemeen is er een scheiding tussen Oost- en West-Nederland.

Verder valt op dat in stedelijke gebieden beter wordt gescoord op snelheid ten opzichte van niet-stedelijke gebieden. Daar tegenover ziet de ANWB juist in de stedelijke gebieden slechtere scores op bochten en remmen.

Een verzekerde krijgt bij de ANWB polis elke tien dagen inzicht in zijn rijgedrag via een app. Ook geeft de ANWB tips om veiliger te rijden. Elk kwartaal bepaalt het rijgedrag of een verzekerde extra korting krijgt of een deel van de korting moet inleveren. Ook start elk kwartaal een nieuwe cyclus zodat de verzekerde zijn gedrag kan verbeteren. Het rijgedrag wordt bekeken aan de hand van vier factoren: remmen, snelheid, bochten en acceleratie.

Categorie: Verzekeringen
Labels: ANWB