KPMG waarschuwt ev-rijders voor ‘zwarte Samstag’

dinsdag 11 februari, 2020

Een opmerkelijke waarschuwing van KPMG vandaag: automobilisten uit Nederland die op zaterdag 22 februari met een volledig elektrische auto op weg gaan naar (of terugkomen van) de wintersport moeten rekening houden met lange wachttijden bij laadstations langs de Duitse snelwegen.

KPMG heeft een hele infograpic gemaakt van ‘zwarte Samstag’. Klik om te downloaden

Naar verwachting gaan namelijk die dag zo’n 3% van de 56.500 volledig elektrische auto’s met een bereik van 300 kilometer of meer de weg op naar de wintersport in Oostenrijk. “Dat zijn ongeveer 1.500 volledig elektrische voertuigen”, zegt Bud van der Schrier, partner bij KPMG.

Uit zijn analyse blijkt dat met name in Zuid Duitsland in de middag lange wachttijden bij laadstations kunnen ontstaan. “Wachttijden kunnen oplopen tot 75 minuten per auto. Het is bovendien goed mogelijk dat de verwachte piek op zaterdag gaat zorgen dat het daadwerkelijke laadvermogen per auto aanzienlijk lager uitvalt omdat alle stations vol bezet zijn. Dat betekent dat de voertuigen onderweg vaker moeten opladen en dat de reis naar Oostenrijk dus nog langer kan duren.”

Op de route tussen Nederland en Oostenrijk staan in Duitsland ongeveer 450 superchargers van Tesla en Ionity. Volgens Van der Schrier is de infrastructuur in Duitsland momenteel nog niet berekend op dergelijke piekvolumes. “De uitbreiding gaat hard maar nog niet snel genoeg.”

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: KPMG