VZR: verleng 8 procent bijtelling (vanwege coronacrisis)

donderdag 19 maart, 2020

Door het stilvallen van de autoproductie momenteel dreigt er tegen het einde van het jaar een tekort aan elektrische, 8 procent bijtellingsauto’s voor Nederland, denkt Vereniging Zakelijke Rijders (VZR). Het roept het kabinet dan ook de 8 procent bijtelling met een jaar te verlengen.

Alle grote autoproducenten hebben hun fabrieken gesloten. Van BMW tot Ford, Tesla en Toyota; er rolt bijna nergens meer een auto van de band. Zojuist werd ook bekend dat de grote leveranciers als Bosch en Continental de productie gaan stil leggen.

Dat heeft onherroepelijk gevolgen voor de levering van auto’s met de voor dit jaar geldende bijtelling. De eindejaarsrun, die ook dit jaar wordt verwacht omdat per 1 januari 2021 de bijtelling van ev’s naar 12 procent omhoog gaat, kan dit jaar in een grote deceptie uitmonden. VZR-Voorzitter Jan van Delft: “Het stilvallen van de productie levert zeker voor de EV-producerende merken, maar ook voor de berijders, een probleem op. Om te zorgen dat alle reserveringen ook geleverd kunnen worden, is tijd nodig. Een drempel van een verhoogde bijtelling past daar niet bij. Als het Songfestival een jaar kunnen verzetten, dan kunnen we dat met de bijtelling ook!”

VZR roept het kabinet dan ook nadrukkelijk op de huidige bijtelling voor volledig elektrische auto’s te verlengen naar 2021. Deze stimulans zal belangrijk zijn voor de autoproducenten én de zakelijke rijders.

Categorie: Fiscaal
Labels: VZR