Zorgen AFM over exponentiële groei private lease

vrijdag 17 april, 2020

De AFM roept in haar jaarverslag de Minister van Financiën om private lease ook onder het gedragstoezicht van de AFM te brengen, net zoals consumptief krediet. De AFM maakt zich namelijk zorgen over de exponentiële groei van private lease en vindt dat er leennormen moeten komen.

Koopt een consument een wasmachine op afbetaling dan kijkt een kredietverstrekker naar de leennorm, het bedrag dat mensen minimaal moeten overhouden om van te leven, zodat ze niet in de financiële problemen komen. Bij private lease is dat niet het geval. “Bovendien zijn sommige lease-overeenkomsten zo duur dat we voor sommige groepen echt twijfels hebben bij de betaalbaarheid”, schrijft Eva-Lotte Bakker in het jaarverslag van de AFM, gisteren gepubliceerd. AFM wil dit jaar ook strengere leennormen.

AFM zegt nu aan het uitwerken te zijn hoe het gedragstoezicht op private lease te laten verlopen. “We denken aan een toepassing van de leennormen, het registreren van (langdurige) leasecontracten bij BKR, het maximeren van de kosten en regels rondom reclame voor zulke producten: het moet voor consumenten heel duidelijk zijn hoeveel ze er (op lange termijn) aan kwijt zijn.”

Keurmerk Private Lease

De leasebranche heeft tot nu toe het toezicht van AFM weten af te houden door zelfregulering. Zo is er vier jaar geleden het Keurmerk Private Lease gekomen. Daarin staan precies de punten die de AFM belangrijk vindt, benadrukt de VNA in een reactie op de zorgen van de AFM. “Deze zelfregulering van de autoleasebranche heeft de afgelopen jaren dan ook bewezen zeer goed te werken, hetgeen ook blijkt uit het zeer beperkte aantal disputen van consumenten en de waardering van de toezichthouders toe nu toe. Het private leaseproduct onderscheidt zich hierin ten opzichte van andere producten en branches, zoals wasmachines en matrassen”, aldus VNA.

De branchevereniging zegt de ontwikkelingen nu op de voet te volgen en hierover in gesprek te gaan met de minister waar nodig. Maar de kwalitatief goede zelfregulering maakt toezicht van de AFM overbodig, stelt VNA.

Categorie: Private lease / Privélease
Labels: AFM, Keurmerk Private Lease, VNA