Leaserijders (VAvdZ) komen met eigen richtlijnen private lease

woensdag 11 maart, 2015

Terwijl de leasemaatschappijen verenigd in de VNA nog schrijven aan een eigen set van voorwaarden omtrent private lease, komen leaserijders verenigd in de Vereniging Auto van de Zaak met eigen richtlijnen. Want spelregels zijn hard nodig, zegt VAvdZ.

Roel Hindriks van LeaseConsult schreef mee aan de richtlijnen van de VAvdZ

Roel Hindriks van LeaseConsult schreef mee aan de richtlijnen van de VAvdZ

De richtlijnen van de VAvdZ zijn vandaag gepubliceerd. Roel Hindriks van LeaseConsult heeft de vereniging hierover geadviseerd. Hindriks was ook de initiator van het eerste grote onderzoek naar Private Lease dat gezamenlijk met TrendsinAutoleasing werd uitgevoerd. Veel van de toenmalige conclusies en aanbevelingen zijn nu overgenomen in de richtlijnen van de VAvdZ. Zo moet een private leaseconstructie altijd operational lease betreffen en de algemene voorwaarden moeten gericht zijn op het consumentenrecht. Verder moet er bijvoorbeeld vooraf duidelijk zijn wat er gebeurt als er meer kilometers gereden worden dan verwacht. Daarnaast moeten de voorwaarden voor contractbeëindiging helder en realistisch zijn.

Ondeugdelijke constructies

Volgens VAvdZ wordt private lease in toenemende mate voor zakelijke rijders een interessant alternatief voor de ‘gewone leaseauto’. Het marktaandeel van private lease in zakelijke mobiliteit is nu nog vrij klein, maar men verwacht groei. “Als er geen auto van de zaak ter beschikking gesteld wordt door de werkgever of als de werknemer een vergoeding of te besteden budget krijgt, kan een private leaseconstructie een goede optie zijn. Voordat private lease voor de werknemer een grote vlucht neemt, willen wij hier de spelregels over af te spreken”, aldus de vereniging.

VAvdZ zal leden, consumenten, betrokken marktpartijen en geïnteresseerde instanties informeren over de opgestelde richtlijnen. VAvdZ heeft de normering op haar site gepubliceerd. Marktpartijen kunnen de eigen private leaseconstructie ter beoordeling voorleggen aan VAvdZ. De belangenclub zal ook ongevraagd constructies beoordelen. Ondeugdelijke constructies zullen door VAvdZ genoemd en inzichtelijk gemaakt worden.

Zakelijke rijders krijgen verder een checklist aan de hand waarvan zij zelf private leaseconstructies kunnen beoordelen.

Download hier de normering private lease

Alles lezen over onze berichtgeving omtrent private lease? Klik hier!

Categorie: Private lease / Privélease
Labels: LeaseConsult, VZR