De bestuurder als ‘human range extender’

dinsdag 28 april, 2020

Sycada kennen we vooral van de DriveTag voor rijstijlanalyse en actieve feedback (en zonder privacy bezwaren). Het brengt ‘mindful driving’, bij heel wat organisaties inmiddels een begrip. Maar Sycada doet meer. Veel meer. Van 11 miljoen elektrische buskilometers tot het actief verlengen van de elektrische actieradius, waarbij de bestuurder als ‘human range extender’ wordt gebruikt.

Volgens Jesse Stuiver, business development manager bij Sycada, staan we met zijn allen aan de vooravond van een versnelde transitie van fossiel naar elektrisch rijden. “Versneld, omdat partijen als Sycada keihard werken aan telematica-oplossingen waarmee enkele belangrijke obstakels uit de weg zijn geruimd. Obstakels op het gebied van laadcycli, rijstijl, accugebruik en dynamische planning op basis van realtime data uit voertuigen en laadpunten.”

Het openbaar vervoer vervult in bovenstaande al jaren een voortrekkersrol in. In het openbaar vervoer liggen dan ook de belangrijkste resultaten van Sycada. Het werd onlangs uitgeroepen als ‘front runner’ op het gebied van duurzame mobiliteit in e-motec, een vooraanstaand, internationaal magazine en online platform voor technologie ten behoeve van elektrisch rijden. Sycada’s project bij Connexxion werd daarin breed uitgemeten. In Eindhoven en de regio Amsterdam rijden inmiddels meer dan tweehonderd elektrische bussen in het openbaar vervoer met de technologie van Sycada aan boord rond. Alleen al rond Amsterdam (Schiphol) rijden iedere dag 100 elektrische bussen in een van de weinige 100% elektrische concessies van Europa. Iedere dag wordt hier 30.000 kilometer elektrisch gereden. Op jaarbasis is dat bijna 11 miljoen kilometer. Sycada was in dit kader onder meer initiatiefnemer van het zogenoemde Cloud your Bus Consortium (CYB).

Datahub

Hiervoor is samen met partners Owasys (draadloos dataverkeer), Icron (scenario-based planning) en TU/e (energiemodellen) een datahub ontwikkeld, waarmee realtime e-bus-, batterij-, en laadpuntdata beschikbaar komen. Deze data worden ingezet ten behoeve van dynamische inzetplanning van elektrische voertuigen en voor het proactief bewaken van de elektrische vloot. Stuiver: “Hiermee behoren de eerdere kwetsbaarheden zoals onzekerheid over de resterende capaciteit van de batterijen, maar ook de beschikbaarheid van laadvoorzieningen in de nabije omgeving tot het verleden. Bovendien zijn de gevolgen van bijvoorbeeld een storing tijdens een laadsessie voor de planning meteen duidelijk en kan er direct op worden ingegrepen.”

Actieradius actief verlengen

Momenteel zijn al vele honderden e-bussen, auto’s en laadpunten met de hub verbonden. Inmiddels staan er meer dan 100 miljoen elektrische kilometers op de ‘kilometerteller’. Met bijbehorende data over energieverbruik en de invloed van bijvoorbeeld buitentemperatuur en rijstijl op het verbruik. Een van de laatste innovaties van CYB is een afgeleide van het Mindful Driving programma. Mindful driving helpt bestuurders door middel van realtime feedback op rijgedrag het verbruik te verlagen. Voor een elektrische bus betekent dit een langere actieradius wat een positief effect heeft op de inzetbaarheid en terugverdientijd van de elektrische bussen. “Noem het een ‘human range extender’”, aldus Stuiver.

Eerder publiceerde TrendsinAutoleasing een ‘bloemlezing’ over mindful driving met de DriveTag.

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: Sycada