Tekenen van herstel voor de Europese occasionmarkt

donderdag 30 april, 2020

De Europese occasionsector in Nederland toont de eerste tekenen van herstel van de impact van Covid-19 volgens het laatste INDICATA Market Watch-rapport dat de verkopen en prijsveranderingen in 13 Europese landen volgt.

Tijdens het volgen van de occasionsector tot 19 april zijn er positieve signalen dat autodealers die uit de Covid-19-lockdown komen hun voorraad herzien en opnieuw waarderen, hetgeen de consumentenvraag moet stimuleren. Dit is duidelijk zichtbaar in Zweden, Oostenrijk, Nederland, Duitsland en Denemarken.

Hoewel deze trends positief zijn, zijn er geen duidelijke tekenen dat de occasionmarkt snel terug zal keren naar het oude niveau, schrijft INDICATA. In landen met een strenge lockdown, zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en Italië, zien we dat dealers nu beginnen te reageren op een afname van consumentenvraag, door hun prijsstrategie aan te passen terwijl de verkopen zeer laag blijven.

16.500 verkopen per dag

Op 12 april was Oostenrijk het eerste land dat de lockdownmaatregelen versoepelde voor de auto-industrie, waardoor kleine dealers net als tuincentra, doe-het-zelfwinkels en kleine winkels hun deuren weer konden openen. Het gemiddelde van 1.300 occasionverkopen per dag was tijdens de lockdown gedaald naar 300, maar is binnen slechts zeven dagen gestegen naar 730 occasions, wat iets meer is dan de helft van het oorspronkelijke niveau.

In Duitsland zijn dealers afgelopen 20 april weer opengegaan. Tijdens de piek in 2020 realiseerden zij 16.500 verkopen per dag en dit daalde tot 5.500 tijdens de lockdown toen dealers te maken kregen met een beperkte handel in occasions. We zien de eerste hele kleine tekenen van leven die eenzelfde trend volgen als in Oostenrijk.

Paasweekend

In Denemarken konden dealers tijdens de lockdown blijven werken, maar veel bedrijven hebben ervoor gekozen dit niet te doen. Tijdens de Paasdagen is er normaal gesproken veel handel en er waren ook nu tekenen van een toenemende vraag naar occasions omdat het consumentenvertrouwen steeg. Daardoor waren de verkopen van occasions het hoogst in vier weken.

In het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en Italië blijven de meeste dealers gesloten, waardoor er nauwelijks occasionhandel is. In Spanje zien we dat er minder occasions online voor verkoop worden aangeboden omdat dealers hun advertentiekosten zo laag mogelijk houden.

In Nederland, Zweden, Polen en Turkije zijn de occasionmarkten in verschillende mate gestabiliseerd. Nederland is stabiel gebleven met verkopen op 60 – 65% van het normale niveau, met een verkooppiek in het paasweekend. Turkije wordt momenteel beperkt door een reeks korte termijn lockdowns, maar de occasionmarkt doet het nog steeds beter dan vele andere in Europa.

Klik hier om de INDICATA Market Watch (3) te downloaden

Categorie: Remarketing
Labels: Autorola, INDICATA