ElaadNL: elektrische bestelauto’s gaan inhaalslag maken

vrijdag 1 mei, 2020

ElaadNL schetst in hun Outlook ‘Elektrisch op bestelling’ de inhaalslag die elektrische bestelauto’s de komende tijd gaan maken. Vooral vanaf 2025 wordt een forse groei verwacht. De onderzoekers keken ook naar de invloed van die groei op de laadinfrastructuur.

Op dit moment rijden in Nederland 940.000 bestelvoertuigen rond. Hiervan zijn er bijna 5.000 elektrisch (0,5%). Dit loopt achter bij de 116.000 (1,4%) volledig elektrische personenauto’s in Nederland. Maar die inhaalslag gaat er komen, menen de onderzoekers van ElaadNL. Voor het tempo waarin, zijn drie scenario’s geschetst: laag, midden en hoog. In het midden scenario zal in 2025 het aantal al stijgen tot meer dan 60.000, in 2030 tot meer dan 260.000. In het hoogste scenario zijn die aantallen respectievelijk meer dan 100.000 en meer dan 360.000.

Belangrijke ev-groeimotor zal zijn de ban van (diesel)bestelauto’s in binnensteden in Nederland vanaf 2025. Dit zullen zogenoemde Zero-Emissie (ZE) zones worden. Voor veel bedrijven die actief zijn binnen deze zones die afhankelijk zijn van bestelbussen, zoals bouwvakkers en pakketdiensten zal deze beleidswijziging direct van invloed zijn.

Actieradius en oplaadvermogens

Tot die tijd constateren de onderzoekers echter ook een technologische vooruitgang. De actieradius en oplaadvermogens van elektrische bestelvoertuigen van de afgelopen jaren was slechts voldoende voor een klein deel van de markt. De eigenschappen van de elektrische bestelvoertuigen die de komende jaren op de markt komen zijn echter zo veel beter dat het overgrote deel van de afnemers hun dieselbussen voor elektrische bussen in zullen ruilen.

Het zal in ieder geval leiden tot een grotere laadvraag, ook bij mensen thuis. Bijvoorbeeld in de bouw worden voertuigen vaak mee naar huis genomen. Maar de veelal 1-fase-aansluiting thuis zullen niet voldoende zijn om dagelijks een elektrisch bestelvoertuig met een flinke batterij op te kunnen laden. ElaadNL verwacht dan ook dat veel huiseigenaren de wens zullen krijgen om te verzwaren naar een 3-fase-aansluiting.

Anticiperen op de groeiende laadvraag kan ook door middel van Smart Charging; de techniek om de laadsnelheid van een laadpaal af te stemmen op de beschikbaarheid van (duurzame) energie op het energienet. Zowel bij bedrijven als in woonwijken kan de avondpiek in het laadprofiel van deze voertuigen verschoven worden naar de nacht. Dit zorgt ervoor dat zowel bedrijven als huizen optimaal gebruik kunnen maken van de capaciteit van hun netaansluiting. ElaadNL test momenteel met dergelijke techniek.

Download hier de Outlook van ElaadNL!

Categorie: Bestelauto's / Logistiek
Labels: ElaadNL