Thuiswerken en fiets ‘winnaars’ coronacrisis

maandag 11 mei, 2020

Thuiswerken en de fiets zullen volgens fleetowners straks de grote ‘winnaars’ zijn van de coronacrisis. Momenteel verwachten fleetmanagers vooral advies, een goede communicatie, innovatie en kortingen van hun leasemaatschappijen.

Wat zijn volgens fleetowners de lange termijn gevolgen van de crisis? Klik om te vergroten

Dat en meer blijkt uit de tweede COVID-19 update van Fleet Europe. De update werd gehouden tussen 27 april en 1 mei en leverde zo’n 600 respondenten op uit 38 landen. De grootste meerderheid van zowel de aanbieders (leasemaatschappijen) als hun klanten (fleetowners) blijkt overigens weer full time aan het werk: 80 procent. En hoewel er omzetverlies wordt geleden, verwacht 90 procent de crisis te doorstaan.

Ook minder fleetmanagers verwachten hun baan te verliezen ten opzichte van de eerste survey van Fleet Europe. Ruim 60 procent van de mensen willen deze periode zelfs gebruiken om hun eigen kennis van fleetmanagement te vergroten om meer toegevoegde waarde te bieden aan hun bedrijf.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bedrijven over het algemeen tevreden zijn over hun leasemaatschappij. Althans, ‘maar’ 16 procent zegt van leasemaatschappij te willen veranderen vanwege de ervaring tijdens de pandemie. 42 procent denkt straks ook minder kwijt te zijn aan hun wagenparkkosten (TCO), terwijl 35 procent denkt stabiel te blijven en 23 procent juist een verhoging denkt te zien.

Bestelstop

Grootste besparing wordt wellicht behaald uit thuiswerken en het gebruik van de fiets. Wat dat eerste betreft: 95 procent van de fleetowners denkt dat dit een blijvertje is na de crisis en de fiets blijft populair volgens 58 procent van de respondenten. Ook leasemaatschappijen zien deze ontwikkeling als blijvend.

Wat betreft de relatie leasemaatschappij klant: die laatste partij verwacht in deze crisistijden vooral advies (64 procent), gevolgd door innovatieve producten (52 procent), betere communicatie (50 procent) en kortingen (44 procent). Leasemaatschappijen blijken ook vooral het verlengen van contracten aan te prijzen (75 procent). Zo’n 42 procent van de fleetowners zet dit in, eenzelfde percentage heeft een bestelstop voor auto’s ingesteld. Vergeleken met het eerste onderzoek wordt wat minder verwacht dat tenders zullen worden uitgesteld, hoewel nog altijd een meerderheid (62 procent) denkt dat leasetenders zullen worden vertraagd.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Fleet Europe