JATO: april echte coronamaand qua autoverkopen

woensdag 13 mei, 2020

April kan de boeken in als echte coronamaand, stelt automotive onderzoeksbureau Jato. In de voorgaande maanden was er al een significante daling van de autoverkopen, april levert maar liefst 53,84% in. Year to date levert 2020 een dikke 20% in ten opzichte van januari tot en met april 2019.

Kia en Toyota verkopen meer auto’s dan vorig jaar

Tot en met april werden er slechts 118.986 nieuwe personenauto’s verkocht tegen 150.399 vorig jaar. De rangorde blijft wel gelijk met vorige maand: VW klassiek op 1 maar nu gevolgd door Kia en Toyota. De aantallen tussen de nummer drie Toyota en de nummer vier Peugeot zijn bijna gelijk. Het gat tussen de nummer één VW en de nummer twee Kia is aanzienlijk. Terwijl de markt 20% lager is dan vorig jaar verkopen Kia en Toyota meer auto’s dan vorig jaar, zij zwemmen dus tegen de stroom in. Opel en Tesla leveren beiden zo rond de 40% in.

Wat modellen betreft: de Polo blijft nummer een als meest verkochte model in de eerste vier maanden van 2020. De Kia Niro staat op twee en de Renault Clio op drie. Hyundai is het merk dat in Nederland de laagste CO2 uitstoot heeft over alle tot en met april verkochte auto’s gevolgd door Opel, Kia en DS en Toyota. 100% BEV merken zoals Tesla en MG zijn in de Jato-rapportage buiten beschouwing gelaten. Alle merken in de top vijf verkopen modellen die gedeeltelijk of geheel elektrisch worden aangedreven. Kia dankt zowel de rangschikking in verkopen als die in CO2 voor een groot deel aan de elektrische Niro. Hyundai dankt de nummer een plek in de CO2 uitstootlijst aan de Kona. Toyota is het enige merk dat het niet moet hebben van geëlektrificeerde auto’s met een stekker, ‘actieve’ hybride levert voldoende CO2 winst voor nu.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: JATO