‘Brandgevaar’ stagneert uitrol laadpalen bij parkeergarages

dinsdag 19 mei, 2020

Uit onderzoek van branchevereniging DOET (Dutch Organisation for Electric Transport) blijkt dat de uitrol van laadpalen in parkeergarages en bij VvE’s serieus dreigt te stagneren door berichten over brandgevaar. Paniekzaaierij, aldus DOET.

Niet alleen corona speelt de sector partner, maar ook ‘gebrek aan kennis’, schrijft DOET. Met dat laatste doelt de branchevereniging op de vele berichten van de afgelopen tijd in de media over het brandgevaar van elektrische auto’s in parkeergarages. “Het is paniek zaaien door sensatiebeluste media, niet gehinderd door enige kennis van zaken”, aldus DOET.

DOET bespeurt ‘expertise die niet op feiten, maar op aannames is gebaseerd’. Recent onderzoek in Duitsland toont aan dat dergelijke angst volstrekt ongegrond is. De Duitse brandweer ziet geen verhoogd risico op brand bij elektrische auto’s, zo stelde Karl-Heinz Knorr, hoofd van de brandweer in Bremen. “In een elektrische auto wordt niet meer energie opgeslagen dan in de volle tank van een verbrandingsmotor, alleen de wijze van blussen is anders”, aldus Knorr. Ook het Zweedse onderzoeksinstituut RISE concludeerde recent dat het opladen van een elektrische auto in een parkeergarage niet leidt tot een grotere kans op brand.

Brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) zeggen te werken aan een Infoblad parkeergarages en elektrische voertuigen, met tips voor risicobeheersing en incidentbestrijding. Het wordt medio dit jaar verwacht. Vereniging DOET kijkt uit naar de resultaten van die update en verwacht niet anders dan dat de uitkomsten ervan aan zullen sluiten op de conclusies van de Duitsers en de Zweden.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: Vereniging DOET