Reiskostenvergoeding wordt thuiswerkvergoeding

woensdag 20 mei, 2020

Uit een rondgang van de NOS blijkt dat veel bedrijven erg verschillend omgaan met de reiskostenvergoeding in deze tijden van thuiswerken. Sommige bedrijven stellen ervoor in de plaats een thuiswerkvergoeding.

Het ministerie van Financiën besloot vorige maand dat werkgevers de (belastingvrije) reiskostenvergoeding aan hun werknemers niet hoefden aan te passen ook al is er nauwelijks woon-werkverkeer. Toch blijken veel werkgevers dat te doen, blijkt uit een rondgang van de NOS. Zo zijn er ook bedrijven die in plaats van een reiskostenvergoeding nu een thuiswerkvergoeding betalen. Want reiskostenvergoeding doorbetalen zou niet eerlijk zijn, zegt bijvoorbeeld zorgverzekeraar DSW uit Schiedam tegenover de NOS. Degene die dichtbij woont, zou dan minder geld krijgen dan degene die ver weg woont. Terwijl ze nu allebei geen reiskosten maken.

De thuisvergoeding van DSW is er voor een bijdrage in het extra energie- en koffieverbruik van de thuiswerkers. Iedereen krijgt daar een vast bedrag van maandelijks 50 euro.

Consensus blijkt er geenszins, ook niet bij organisaties in dezelfde sector. Zo kwam de NOS erachter dat werknemers bij ING de vaste reiskostenvergoeding blijven krijgen, terwijl die bij de Rabobank deze maand volledig is geschrapt. Wel kunnen werknemers bij die laatste bank eenmalig een paar honderd euro declareren om te zorgen voor een goede thuiswerkplek.

Ook heeft van werkgeversvereniging AWVN een enquête gehouden waar zo’n 70 bedrijven aan meededen. Daar blijkt dat ongeveer een kwart de reiskostenvergoeding heeft gestopt en dat nog eens kwart dat overweegt.

Categorie: Fiscaal