Staatssecretaris opent eerste van 45 slimme laadpleinen

maandag 15 juni, 2020

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trok eerder 5 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van slimme laadpleinen. De eerste wordt vandaag door staatssecretaris Stientje van Veldhoven in Culemborg geopend.

Het grootste ‘slimme’ laadplein van Nederland bij Enexis

Nederland kent inmiddels meerdere slimme laadpleinen. Slim omdat de laadpalen variabel vermogen kunnen leveren en omdat ze stroom terug kunnen leveren. De stroom wordt verdeeld over de verschillende laadpunten. Meerdere partijen zetten nu in op slim laden. Waaronder NewMotion dat aangeeft dat slim laden essentieel is om de volgende golf EV-bestuurders aan te kunnen. Vorig jaar leverde Triodos bank het grootste slimme laadplein op; de grootste ter wereld, claimt de bank zelfs.

Afgelopen september trok de overheid 5 miljoen euro uit om 45 slimme laadpleinen doorheen het land aan te leggen. Die in Culemborg is vandaag door de staatssecretaris geopend. Volgens Van Veldhoven maakt slim laden elektrisch rijden nog interessanter. “Het is laden op maat. Je bepaalt zelf wanneer en hoe vol je batterij opgeladen moet zijn. En ook wanneer of tegen welke prijs je stroom afneemt of teruglevert aan het net. Daarmee is het dus goed voor je eigen portemonnee, voor een betere balans van het stroomnet en voor het gebruik van meer groene energie. Slim laden heeft veel potentie.”

Buurtbewoners

De stroom in de palen is als de zon schijnt rechtstreeks afkomstig van de 784 zonnepalen bovenop het laadplein. Bijzonder aan het laadplein in Culemborg is dat dit is opgezet en wordt geëxploiteerd door buurtbewoners.

Het kabinet heeft de ambitie dat alle auto’s die vanaf 2030 nieuw op de weg komen volledig zonder uitlaatgassen rijden. Naar schatting rijden er op dat moment een kleine twee miljoen emissieloze auto’s rond, waarvoor zo’n 1,7 miljoen laadpunten en tientallen waterstoftankstations nodig zijn.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat