ALD Automotive ziet mobiliteitsbehoefte veranderen

dinsdag 23 juni, 2020

De e-bike, maar ook het combineren van vervoer kent een groeiende populariteit. Dat blijkt althans uit een poll van ALD Automotive onder 1.500 werknemers. “Mocht je als werkgever je vervoersbeleid willen vernieuwen, dan is nu zeker het moment.”

Miljoenen Nederlanders reizen inmiddels weer op regelmatige basis naar het werk. De fiets lijkt daarbij steeds populairder. Ruim een kwart van de ondervraagden verwacht door COVID-19 vaker naar het werk te fietsen. Ook leaserijders verwachten vaker de fiets te pakken (19 procent). Volgens Lonneke van der Horst, marketing & innovation director bij ALD Automotive, is die fietsbehoefte onder leaserijders groeiend: 14 procent noemt heel specifiek COVID-19 als leidende motivatie om vaker naar het werk te fietsen en 63 procent heeft interesse in de combinatie auto en fiets. Vitaliteit is overigens de leidende motivatie (81 procent) om naar het werk te fietsen. Dit wordt gevolgd door 56 procent dat de fiets een goedkoper alternatief vindt voor de auto of het OV en door 43 procent dat de fiets als duurzaam alternatief ziet. “De hoge score van vitaliteit als stimulans om de fiets te pakken, heeft waarschijnlijk onbewust een relatie met het virus. Gezondheid is nu natuurlijk een extra belangrijk thema.”

Nieuwe manieren van reizen

Volgens Van der Horst zijn mensen momenteel meer ontvankelijk voor nieuwe manieren om te reizen. “Deze trend was al gaande en wordt vermoedelijk getriggerd door COVID-19, in elk geval heeft het deze trend versneld. De mobiliteitsbehoefte verandert. Wij zien onder meer een groeiende vraag naar individuele manieren van reizen omdat alleen reizen veiliger is. En ook het kunnen combineren van vervoer kent een groeiende populariteit. Mocht je als werkgever je vervoersbeleid willen vernieuwen, dan is nu zeker het moment.”

Dat de e-bike favoriet is boven de gewone fiets, mag niet verbazen: 43 procent heeft de voorkeur voor een e-bike, 39 procent voor een reguliere stadsfiets, 9 procent gaat voor een snelle speed pedelec en eenzelfde percentage prefereert de racefiets.

Categorie: Fiets / e-bike
Labels: ALD Automotive