VZR verwacht dit jaar 20 procent daling gereden kilometers

donderdag 2 juli, 2020

VZR voorspelt vanaf dit jaar een daling van 20% van het aantal zakelijk gereden kilometers. Goed voor het milieu en filedruk, maar omzetverlies voor de automotivesector. Zoom en Teams blijken de nieuwe concurrenten voor automerken en leasemaatschappijen, aldus VZR.

Uit een rondgang onder de leden van Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) blijkt dat zij gemiddeld nu (na de lockdown) minimaal één dag meer thuis zijn gaan werken. Dit heeft een direct effect op het gebruik van de leaseauto. Uitgaande van een vijfdaagse werkweek betekent dit dus een daling van 20% in het aantal gereden kilometers.

Jan van Delft (r) aan tafel met tafelhost Frank van Klink tijdens de Fleet Lounge Live!

VZR adviseert werkgevers om met hun leasemaatschappij te praten over de contractvoorwaarden als de ingezette auto’s structureel minder kilometers blijken te rijden. Dit voordeel kan goed gebruikt worden voor het inrichten van flexibele mobiliteitsbudgetten, aldus VZR. “Leasecontracten zullen worden herzien en minder kilometers betekent ook minder onderhoud. Dat heeft effect op de automotivesector. Zoom en Teams blijken de nieuwe concurrenten voor automerken en leasemaatschappijen”, aldus VZR-voorzitter Jan van Delft.

Wat betreft die flexibele mobiliteitsbudgetten, VZR kwam vorige maand met een nieuwe ‘position paper’ waarin uitdrukkelijk wordt gepleit voor (veel) meer flexibiliteit. Ook aan tafel tijdens de Fleet Lounge Live! uitzending van 24 juni, verklaarde Van Delft de ouderwetse autoregeling en het daarbij horende 4- of 5-jarige leasecontract voor dood. “Een leasecontract is in veel gevallen langer dan een gemiddeld arbeidscontract. Dan kan echt niet meer”, aldus de voorzitter.

Nu zakelijk rijders minder rijden mag overigens van hem de snelheidsbeperking naar 100 km per uur per direct weer ter discussie worden gesteld. “Er moet gewerkt worden aan economisch herstel en dat doe je door efficiencymaatregelen door te voeren. Ergens sneller kunnen zijn is bijzonder prettig en efficiënt”.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: VZR