ANWB: werkgevers moeten thuiswerken blijven stimuleren

dinsdag 28 juli, 2020

Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat 60 procent van de Nederlanders twee of meer thuiswerkdagen na corona wil behouden. Werkgevers moeten nu aan de slag gaan met een thuiswerkbeleid voor de periode na de coronacrisis vindt de ANWB.

Ook al is de verkeersintensiteit op de wegen inmiddels weer op hetzelfde niveau is als voor corona, de ANWB signaleert wel een sterkte afname van files tijdens de spits. Met dank aan het thuiswerken dat veel werkenden nog altijd min of meer verplicht doen. De ANWB wil daarom het positieve sentiment over thuiswerken benutten voor het terugdringen van drukte in de spits.

Wat betreft het onderzoek (onder 2.000 Nederlanders): 60 procent wil dus twee of meer thuiswerkdagen behouden, 21 procent van de deelnemers aan het onderzoek wil weer elke dag naar kantoor. Van de mensen die al thuiswerkervaringen hadden zegt 67% dat nog vaker te willen doen. Of dat ook mogelijk is hangt in hoge mate af van de houding en het beleid van de werkgever, aldus 71% van de thuiswerkers.

Werkgevers zouden moeten luisteren naar deze wensen van hun werknemers. Maar thuiswerkbeleid moet dus ook helpen om de files tijdens de spits te beperken en spitsdrukte in het openbaar vervoer weg te nemen. Mensen die geen alternatief hebben, kunnen zo comfortabel en zonder oponthoud reizen.

Ook uit eerder onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) bleek dat werknemers positiever oordelen over thuiswerken dan ze aan het begin van de crisis deden. Daarnaast verwachten ze vaker te blijven thuiswerken als de crisis voorbij is.

Categorie: Mobiliteit / Smart Mobility
Labels: ANWB