Eerste ‘veilige’ keyless entry systemen goedgekeurd

vrijdag 7 augustus, 2020

Kiwa SCM heeft de eerste drie goedkeuringen uitgereikt aan leveranciers van systemen die diefstal van voertuigen voorzien van keyless entry moet bemoeilijken. Hard nodig, want er zijn zo’n 700.000 voertuigen potentieel doelwit van een zogenaamd Relay Attack-diefstal.

vlnr: Peter van Tuijl (CARlectra), Henk van Vliet (Kiwa SCM), Huibjan Braafhart (Clifford Electronics Benelux) en Marijn Snoek (Fleetaccess)

Bij diefstal door Relay Attack wordt het signaal dat een keyless-auto naar de smart key stuurt door een dief onderschept en versterkt doorgestuurd. Hierdoor kan het portier worden geopend en de motor worden gestart. “In Nederland zijn momenteel zo’n 892.000 personenauto’s voorzien van een keyless-systeem”, zegt Henk van Vliet, certificatiemanager bij Kiwa SCM. “Een voorzichtige schatting is dat daarvan 20 procent is voorzien van een veilig keyless-systeem. Dan houd je een groep van zo’n 700.000 voertuigen over die een potentieel doelwit is voor Relay Attack-diefstal. Naast de al goedgekeurde startonderbreker en alarmsystemen met eigen autorisatie kunnen nu dus ook nieuwe oplossingen gekeurd worden.”

Toyota RAV4

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) becijferde dat in 2019 niet minder dan 80 miljoen euro aan schade is geleden door autodiefstal. Dat ging niet altijd om diefstal van (of onderdelen van) voertuigen met een keyless-systeem, maar dat de impact groot is, valt niet te ontkennen. Vooral Volkswagens van het type Polo en Golf zijn kwetsbaar voor diefstal; tezamen waren deze auto’s goed voor een schadebedrag van 9 miljoen euro. De Toyota RAV4 spant echter de kroon. Met een schadebedrag van 4,6 miljoen euro door diefstal stond dit type auto vorig jaar op de eerste plaats. Dat juist deze auto het populairst is bij autodieven is volgens Van Vliet niet verrassend. “Alle auto’s van dit type zijn voorzien van een keyless-systeem.”

Drie partijen krijgen vandaag als eerste de goedkeuring uitgereikt door Henk van Vliet. Het gaat om Clifford Electronics Benelux, FleetAcces en Carlectra. Hun aftermarket-systemen voldoen als eerste aan de eisen die worden gesteld door het CCV. Kiwa is in Nederland de enige instantie die voertuigbeveiliging certificeert.

Categorie: Technologie / Innovatie
Labels: Kiwa SCM