Automobilisten nemen veiligheidshamer niet serieus

woensdag 26 augustus, 2020

Uit onderzoek onder 1.000 automobilisten blijkt dat een veiligheidshamer niet echt serieus wordt genomen. Zo’n 28,5% van de automobilisten heeft niet eens een veiligheidshamer in de auto en degenen die er wel één hebben, kunnen deze in geval van nood niet gebruiken omdat de hamer niet binnen handbereik ligt.

Klik om te vergroten

Zeker als een auto ter water raakt is een veiligheidshamer een absolute must. Het portier volledig openen is niet in alle situaties verstandig en is soms helemaal niet mogelijk. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is er de afgelopen tien jaar wel sprake van een behoorlijke toename in het aantal automobilisten dat een hamer heeft. In 2010 had 45% geen hamer, nu is dat volgens het onderzoek ‘nog maar’ in 28,5 procent.

Van de mensen die wel een veiligheidshamer in de auto hebben kan een ruim percentage van deze mensen de hamer niet gebruiken omdat deze niet binnen handbereik ligt. In 5 procent van de gevallen wordt de hamer bewaard in het dashboardkastje of zelfs in de kofferbak (3 procent).

Een goede plek voor de veiligheidshamer is het dak, maar omdat er dan gaten in de bekleding gemaakt moeten worden wordt dit niet vaak gedaan. Een goed alternatief zijn de zijkanten van de stoel. Veel veiligheidshamers worden geleverd met bevestigingsmateriaal om deze aan de stoel te bevestigen. Uit de enquête, uitgevoerd door Just Carpets, blijkt dat de meeste mensen (32%) de veiligheidshamer naast de stoel in de vloer hebben bevestigd.

Categorie: Verkeersveiligheid / Training
Labels: Just Carpets, Veiligheidshamer