LeasePlan Car Cost Index: ev betaalbaar dan ooit

woensdag 30 september, 2020

Middelgrote elektrische voertuigen zijn momenteel in 14 Europese landen qua prijs concurrerend met benzine- en dieselauto’s, waaronder Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse Car Cost Index van LeasePlan, zojuist gepubliceerd.

De Index is een uitgebreide analyse van 18 Europese landen van de werkelijke kosten van het bezit van een auto – inclusief brandstof, afschrijvingen, belastingen, verzekeringen en onderhoud. Daaruit blijkt dat EV’s in het populaire middelgrote (D2) segment qua kosten volledig concurrerend zijn met auto’s met verbrandingsmotor (ICE’s) in 14 landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal , Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Kleinere EV’s in het compacte (C1) segment daarentegen zijn in 8 landen concurrerend: naast Nederland ook in Duitsland, Italië, Noorwegen, Portugal, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Die lagere kosten van EV’s komen overigens vooral door stijgende benzine- en dieselprijzen en hogere wegenbelastingen (vooral op diesel). Daarnaast spelen subsidies voor elektrisch rijden nog een belangrijke factor in de kostprijsberekeningen. Aan de andere kant steekt de TCO van een elektrische auto, vooral als er meer kilometers wordt gereden, steeds gunstiger af vergeleken met een verbrandingsmotor.

Klik om te vergroten

Volgens Tex Gunning, CEO van LeasePlan, is het goed nieuws dat de kosten van elektrische auto’s dalen. “Ook zien we de ontwikkeling van een sterke tweedehandsmarkt voor gebruikte elektrische auto’s. Het slechte nieuws is dat overheden niet voorzien in de laadinfrastructuur die nodig is om aan de marktvraag te voldoen. Nationale en lokale beleidsmakers moeten nu een stapje verder gaan en investeren in een universele, betaalbare en duurzame laadinfrastructuur zodat iedereen de overstap naar EV kan maken.”

Eerder deze maand lanceerde LeasePlan een wereldwijd initiatief waarin lokale en nationale beleidsmakers worden opgeroepen haast te maken met oprichten van laadinfrastructuur. Ook Enpuls (Enexis) trok vorige week aan de bel over overbezette laadpalen

Klik hier om de Car Cost Index te downloaden

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: LeasePlan Car Cost Index