35 waterstoftaxi’s Toyota Mirai rijden 1,5 miljoen kilometers

donderdag 1 oktober, 2020

De eerste Nederlandse taxivloot op waterstof heeft de mijlpaal van 1,5 miljoen kilometers bereikt. De taxivloot van Noot Personenvervoer is zojuist uitgebreid van 35 naar 40 Toyota’s Mirai. Volgens het taxibedrijf kan je niet om waterstof heen als je (duurzaam) 24/7 beschikbaar moet zijn.

De Mirai is uitgerust met een brandstofcel die Toyota zelf ontwikkeld heeft. De Mirai zet getankte waterstof om in elektriciteit die vervolgens een 113 kW/155 pk sterke elektromotor aandrijft. Hierbij komt alleen waterdamp vrij.

De Toyota’s Mirai van Noot Personenvervoer worden ingezet voor het uitvoeren van WMO-vervoer in Den Haag. Jaarlijks maken er ongeveer 6.800 mensen gebruik van. Volgens Martijn Kersing, directeur Noot Personenvervoer, is de Mirai zeer geschikt als taxivervoer. “Door de grote actieradius van de Toyota Mirai en het feit dat je hem snel vol kunt tanken, kunnen we aan alle eisen van dit type vervoer voldoen. Als je als vervoerder duurzaam wil zijn én 24/7 beschikbaar zoals bij WMO-vervoer vereist is, kun je eigenlijk niet om waterstof heen.”

Begin 2021 komt de nieuwe generatie Mirai naar Nederland. Die biedt een 30% grotere actieradius dankzij een verder verbeterde brandstofcel en drie in plaats van de huidige twee waterstoftanks. De volgende Mirai is lager, langer en breder en staat op een nieuw, lichtgewicht en extra stijf platform (TNGA, Toyota New Global Architecture), aldus Toyota.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Toyota Mirai