EV-subsidieloket sluit tot 1 januari: branche verbijsterd

dinsdag 6 oktober, 2020

Branchepartijen als VNA, BOVAG/RAI en de ANWB laten weten verbijsterd te zijn na het besluit gisteren van het kabinet om de subsidie voor particulieren op de aanschaf van nieuwe elektrische auto’s tot het einde van het jaar stop te zetten. “De EV-rijder wordt nu ontmoedigt”.

Het kabinet heeft gisteren besloten de zogenaamde doorschuifbepaling te schrappen uit de subsidieregeling elektrische personenauto’s voor particulieren en het RVO-loket te sluiten tot 1 januari 2021. Dit betekent concreet dat vanaf dat moment nieuwe subsidieaanvragen tot januari niet meer kunnen worden ingediend. Volgens Renate Hemerik, voorzitter van de VNA, zet het afschaffen van de doorschuifregeling, maar ook het uitblijven van extra geld, een rem op elektrische mobiliteit. “Het veelbelovende begin van de subsidieregeling toont aan dat particulieren in grote mate open staan voor elektrisch rijden. De overheid geeft nu het verkeerde signaal af en maakt zichzelf onbetrouwbaar.”

Volgens Hemerik hebben de brancheverenigingen al bij de start van de subsidieregeling aangegeven dat het totale subsidiebudget niet toereikend is om de daadwerkelijke transitie naar elektrisch te maken. Binnen een week was de pot ook al leeg. Maar nieuwe aanvragen zouden worden doorgeschoven naar 2021, maar daar wordt dus nu een streep doorgetrokken.

Subsidiebingo

Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck leidt deze subsidiebingo tot ernstige marktverstoring en demotiveert bovendien om een elektrische auto aan te schaffen doordat gemaakte afspraken wederom niet na worden komen. “Bovendien komen hierdoor mogelijk minder elektrische auto’s voor de Nederlandse markt beschikbaar, juist in een tijd dat het aanbod aan betaalbaardere modellen toeneemt. Alweer zijn automobilisten en ondernemers de dupe van een onvoorspelbaar autobeleid. Dit staat haaks op de ambities om het groenste kabinet ooit te worden.”

Ook de ANWB laat weten het een ‘ontmoediging voor de toekomstige elektrische rijder’ te zijn. Het verwacht bovendien dat mensen nu gaan wachten tot 2021 en dat wederom de pot snel leeg zal zijn. De automobilistenclub pleit er daarom voor de regeling simpeler te maken, de resterende bedragen te benutten, en de jaarlijkse schotten in de regeling te verwijderen en zo de verkoop van elektrische auto’s aan particulieren verder te stimuleren.

Van de regeling hebben 2500 een nieuwe elektrische auto met subsidie aangeschaft. Overigens is van het budget bedoeld voor gebruikte EV’s voor dit jaar nog 45% beschikbaar.

Categorie: Fiscaal
Labels: ANWB, RAI Vereniging, VNA