Grieks eiland wordt toonbeeld duurzame mobiliteit

woensdag 4 november, 2020

De Volkswagen Groep en Griekenland gaan een, naar eigen zeggen, baanbrekend mobiliteitssysteem opzetten op het mediterrane toeristeneiland Astypalea. Het hele eiland stapt over op elektrisch rijden, slimme mobiliteitsoplossingen en groene stroomopwekking.

Op de lange termijn moet Astypalea een modeleiland voor klimaatneutrale mobiliteit worden, zeggen de partijen. Ze sloten daartoe vandaag een intentieverklaring ondertekend door Konstantinos Fragogiannis, onderminister van Buitenlandse Zaken voor Economische Diplomatie en Transparantie, en dr. Herbert Diess, CEO van de Volkswagen Groep.

Centraal in het project staat een geheel nieuw, geavanceerd vervoerssysteem met digitale mobiliteitsdiensten, inclusief volledig elektrisch deelvervoer waar het hele jaar door gebruik van kan worden gemaakt. Samen met lokale partners wordt een deel van de traditionele autoverhuur omgevormd tot een dienst voor het delen van voertuigen, die naast elektrische auto’s ook e-scooters van SEAT en e-bikes omvat. Alleen al hierdoor wordt het wagenpark op het eiland aanzienlijk verkleind. In totaal zullen zo’n 1.000 elektrische voertuigen ongeveer 1.500 voertuigen met verbrandingsmotor vervangen.

Ook commerciële voertuigen van lokale bedrijven en bedrijfswagens op het eiland – van onder meer de politie, de hulpdiensten en de openbare sector – worden geëlektrificeerd. Volkswagen gaat zijn Elli-laders op het gehele eiland installeren om te zorgen voor een uitgebreide oplaadinfrastructuur met ongeveer 230 particuliere en diverse openbare laadpunten. Energie zal voornamelijk worden opgewekt uit lokale groene energiebronnen als zonne- en windenergie. Het project heeft in eerste instantie een looptijd van zes jaar.

Volgens Dr. Herbert Diess, CEO van de Volkswagen Groep, is het lange-termijndoel klimaatneutrale mobiliteit voor iedereen. “Met het Astypalea-project gaan we onderzoeken hoe we die visie nu al kunnen realiseren. E-mobiliteit en slimme mobiliteit zullen de kwaliteit van het leven verbeteren en tegelijkertijd bijdragen aan een CO2-neutrale toekomst.”

Astypalea is een eiland in de zuidelijke Egeïsche Zee met een oppervlakte van zo’n 100 vierkante kilometer. Het heeft ongeveer 1.300 inwoners en wordt jaarlijks door zo’n 72.000 toeristen bezocht.

Categorie: Mobiliteit / Smart Mobility
Labels: Volkswagen