Staatssecretaris belooft subsidies voor schone bestelbus

woensdag 28 oktober, 2020

Gemeenten krijgen vanaf 2025 de mogelijkheid om zero emissie gebieden in te stellen waar op termijn alleen nog bestelbussen en vrachtwagens komen die rijden zonder uitstoot. Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) belooft fiscale voordelen en subsidies voor de overstap naar een schoon busje of vrachtwagen.

Ondernemers die in zo’n zone moeten zijn krijgen via een landelijke overgangsregeling de mogelijkheid over te stappen op een uitstootvrije bestelbus of vrachtwagen. Met een overgangsregeling gaan de meest vervuilende bestelbussen en vrachtauto’s er het eerst uit. Zo is het plan. De overgangsregeling is overigens door corona verlengd, in 2027 eindigt de overgangsfase voor bestelauto’s. Eind 2029 voor vrachtwagens.

Het kabinet wil ondernemers tegemoetkomen in de aanschafkosten, die nu nog hoger zijn voor een emissieloos busje of vrachtwagen. Ondernemers kunnen tussen 2021 en 2025 in aanmerking komen voor een subsidie. Ook voor vrachtwagens zijn er subsidiemogelijkheden. Daarnaast zijn er diverse fiscale regelingen, die investeren in een schone bedrijfswagen voordeliger maken. Hoe de regelingen er precies komen uit te zien, is nog niet bekend.

Categorie: Bestelauto's / Logistiek
Labels: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat