Lichte groei in autoleasepark in derde kwartaal

donderdag 12 november, 2020

Na een lichte daling in het tweede kwartaal realiseert het leasepark het derde kwartaal weer een lichte groei (0.1 procent tov Q3 in 2019), meldt de VNA vandaag. Private lease blijkt ook nu weer de grootste groeier. Maar ook de ‘vergroening’ van bestelauto’s biedt kansen, zegt VNA.

Het VNA-park groeide afgelopen kwartaal met een kleine 10.000 voertuigen (+1 procent) tot 987.000. Op basis van het onderzoek onder VNA-leden werd opnieuw de grootste toename gemeten binnen private lease (+3,9 procent), maar ook zakelijke personenauto’s en bestelwagens stegen in aantal. Ten opzichte van eind 2019 is het gezamenlijke wagenpark van de VNA-leden nu met 1,6% toegenomen. VNA vertegenwoordigt ruim 90 procent van de totale autoleasesector.

Positief noemt de VNA de ontwikkeling van het bestelwagenpark, dat in kwartaal drie met 1,3 procent toenam. Volgens Renate Hemerik, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) biedt de bestelwagenmarkt veel potentie, onder meer door het succes van bepaalde sectoren zoals e-commerce. “Tegelijkertijd staat ook deze markt aan de vooravond van een vergroeningsslag. Daarin hopen wij als sector een belangrijke rol te kunnen spelen.”

22 procent elektrisch

Spannend wordt vooral dit laatste kwartaal van 2020, schetst VNA. Enerzijds wordt het de vraag hoe de economie zich gedurende het laatste kwartaal zal ontwikkelen, anderzijds worden ook relatief veel leaseauto’s ingeleverd, die in 2015 tijdens de run op plug-in’s en zuinige diesels zijn ingezet.

Bij de inzet van nieuwe lease personenauto’s was vorig jaar in het derde kwartaal naar schatting 22 procent elektrisch of een plug-in. In het derde kwartaal van 2020 koos naar schatting bijna 35% van de consumenten en zakelijke rijders voor een vorm van elektrisch. Dat is 1 op de 3 auto’s, ten opzichte van 1 op de 5 in 2019. Ook binnen de private leasemarkt breekt elektrisch nu door, stelt de VNA. De 3,9 procent groei dit jaar was mede te danken aan de subsidieregeling voor elektrische personenauto’s. Maar in deze coronatijden blijkt de behoefte aan individuele mobiliteit in toenemende belangstelling te staan en zorgt voor groei van private lease. Het aandeel private lease in het VNA-personenautopark is toegenomen tot 23 procent.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: VNA