Max 10 minuten omrijden voor waterstof…

dinsdag 17 november, 2020

75 procent van de leaserijders vindt de waterstofauto in het algemeen een (zeer) interessant alternatief voor auto’s die rijden op benzine, diesel of gas, blijkt uit onderzoek van KNAC en BOVAG. Ook voor batterij-elektrisch kan waterstof een alternatief zijn. Tenminste, als men voor een tankbeurt niet langer dan 10 minuten voor om hoeft te rijden.

Naast KNAC-leden, de club van young- en oldtimers, zijn er in het onderzoek ook 275 leaserijders ondervraagd. Zij zien in waterstof een ‘groene’ optie en 65 procent ziet in waterstof vooral het voordeel van een groter bereik vergeleken met een batterij-elektrische auto en dat je ermee, eenmaal aan de pomp, snel kan tanken. Ook noemt 60 procent van de leaserijders het een voordeel dat er geen zware, grote accu’s nodig zijn.

Nadeel is dan weer de beperkte beschikbaar van waterstof. Maar bovenaan de lijst met nadelen staat dat waterstof een explosief goedje is en dat er strenge veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Maar liefst 84 procent van de leaserijders zet dit bovenaan de nadelenlijst.

Het gebrek aan waterstoftankstations en de hoge aanschafprijs van waterstofauto’s zien alle categorieën van ondervraagden als een belangrijk nadeel. Het argument dat waterstof minder groen zou zijn dan vaak wordt beweerd wordt ook door KNAC-leden genoemd. Of leaserijders zichzelf in een waterstofauto zien rijden? 29 procent ziet dat wel gebeuren. Ongeveer 6 procent is hiervoor zelfs bereid een half uur te rijden naar het dichtstbijzijnde tankstation. Maar veruit de meesten willen niet langer dan een kwartiertje omrijden voor een vulbeurt.

Klik hier voor het hele onderzoek

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: BOVAG