Meer snelladers (ook bij supermarkten) overtuigen!

woensdag 25 november, 2020

Een derde van de Nederlanders vindt dat laden te veel tijd kost en bijna de helft maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van laadpalen langs de weg. Dit zijn twee van de drie grootste obstakels die men ervan weerhoudt om elektrisch te gaan rijden, blijkt uit de nieuwste EVBox Mobility Monitor.

Jaarlijks doet EVBox (internationaal) onderzoek naar de adoptie van elektrische auto’s en eventuele barrières hiervan. Uit de nieuwste versie blijkt dat bestuurders in Europa nog steeds bezorgd zijn over de beschikbaarheid van laadpalen langs de weg, hoewel dat in Nederland een stuk minder is. In het algemeen denkt 29 procent van de Nederlanders geen laadpaal te kunnen vinden waar en wanneer ze die nodig hebben, 28 procent denkt van wel. Het plaatsen van meer snelladers langs de weg kan deze barrière wegnemen, schrijven de onderzoekers. “Dat toekomstige elektrische bestuurders bereid zijn meer te betalen als ze hun auto sneller kunnen opladen, onderstreept die urgentie des te meer.”

Beperkte laadmogelijkheden langs de weg en de tijd die je moet wachten totdat je auto volledig opgeladen is, zijn twee van de top drie obstakels voor Nederlanders om elektrisch te rijden. Maar over het algemeen wordt men een stuk positiever. In Duitsland is 60 procent van de elektrische bestuurders positief, gevolgd door 55 procent van de Britten en 52 procent van de Nederlanders.

Meer betalen voor snelladen

De EVBox Mobility Monitor laat zien dat de Nederlander het meeste vertrouwen heeft in de algehele laadinfrastructuur van zijn land vergeleken met de rest van Europa: bijna de helft van de elektrische bestuurders (47 procent) is positief. In andere landen zijn de meningen nog altijd verdeeld. 45 procent van de huidige en toekomstige elektrische bestuurders die overwegen (opnieuw) een elektrische auto te kopen, gaf aan dat ze bereid zijn meer te betalen voor snelladen, wetende dat ze hun auto hiermee sneller kunnen laden. 18 procent geeft aan hier niet meer voor te willen betalen.

Volgens Joke van der Eerden, directeur EVBox Benelux, laat het onderzoek ook zien dat de bestuurders van elektrische auto’s graag meer snelladers zien bij winkels, supermarkten, tankstations en in steden. “Om de groei van de markt de komende tien jaar bij te kunnen benen, is het noodzakelijk dat het Europese beleid de installatie van snelladers op zulke locaties stimuleert. Het uitbreiden van het elektriciteitsnet en de kosten die daarbij komen kijken, is de volgende uitdaging. Hiervoor is het wenselijk dat de regelgeving in Europa op één lijn zit om snelladers op een efficiënte en intelligente manier te kunnen installeren”.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: EVBox