Toyota komt met eerste vol-elektrische auto

maandag 7 december, 2020

’s Werelds grootste autofabrikant komt nu ook in Europa met een batterij-elektrische auto: een midsize SUV die volgend jaar de markt op komt. Het model is bovendien een eerste stap in de onthulling van een reeks van batterij-elektrische modellen.

Toyota geeft vooralsnog alleen een gestileerd silhouet en enkele details van het voertuigplatform van zijn nieuwe elektrische SUV vrij. Toyota baseert het nog naamloze SUV-model op het nieuwe e-TNGA-voertuigplatform dat vanwege zijn flexibiliteit heel eenvoudig gebruikt kan worden voor een reeks van producttypes. In de komende maanden belooft het merk een preview vrij te geven.

Het basisprincipe van het nieuwe voertuigplatform is dat een aantal belangrijke componenten onveranderlijk is terwijl andere componenten kunnen variëren. Hierdoor zijn de breedte, lengte, hoogte en wielbasis van het model dat erop gebaseerd is variabel. Het platform is geschikt voor voor-, achter- en vierwielaandrijving en biedt mogelijkheden voor meerdere vormen van geëlektrificeerde aandrijving.

Toyota heeft tot dusverre geen vol-elektrische auto in de aanbieding. Wel kwam het merk onlangs et een elektrische bestelauto, de ProAce Electric. Toyota zweert tot nu vooral op gebruik van haar hybridetechniek, dat afgelopen zomer ook beschikbaar kwam in de kleine (B-segment Yaris). Toyota voelt minder dan andere autofabrikanten de druk om de uitstoot van de hele vloot te verminderen aangezien het al aardig op koers wat betreft de Europese regels omtrent CO2-uitstoot voor fabrikanten.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Toyota