Anders Reizen wil wetgeving rondom duurzaam reizen

maandag 14 december, 2020

De Coalitie Anders Reizen vraagt de politiek om fiscale en arbeidswetgeving om duurzaam zakelijk reizen aantrekkelijk te maken. “Het is tijd voor een nieuwe norm”, zegt directeur Hugo Houppermans van de Coalitie. “Tijd om te polderen is er niet anders vallen we weer terug in het oude gedrag.”

In de Coalitie Anders Reizen zitten 64 grote bedrijven die ruim een half miljoen werknemers vertegenwoordigen

In de Coalitie zitten 64 grote bedrijven die ruim een half miljoen werknemers vertegenwoordigen. De ambitie is om de CO2-uitstoot van zakelijk reizen met 50 procent te verminderen in 2030, ten opzichte van 2016. Verschillende bedrijven in de coalitie hebben momenteel een nieuwe visie op zakelijk reizen voorgelegd aan hun ondernemingsraden (or). Maar nu moet Den Haag ook het fiscaal beleid en arbeidswetgeving aanpassen om het duurzaam zakelijk reizen te ondersteunen.

Dat kan onder meer door thuiswerken fiscaal te stimuleren, door bijvoorbeeld de onkosten voor stroom en internet onbelast te kunnen vergoeden. Ook de inrichting van de werkplek moet fiscaal aftrekbaar worden en er moet duidelijkheid komen over de verantwoordelijkheid van de werkgever en werknemer voor de veiligheid en gezondheid op de thuiswerkplek. Tevens zouden vervuilende vormen van mobiliteit meer moeten worden belast dan niet vervuilende mobiliteit. Directeur Houppermans vindt het nu het moment om een nieuwe norm neer te zetten voor duurzamer zakelijk reizen. “Tijd om te polderen is er niet. Het risico is dat het proces te langzaam gaat en dat we hierdoor terugvallen in het oude gedrag.”

Mobiliteitskaart

Een van de aangesloten bedrijven is ING. De bank gaat ervan uit dat in het post-coronatijdperk de ene helft van de werknemers op kantoor werken en de andere helft thuis. Het mobiliteitsbeleid wordt daar nu op afgestemd. Er komen flexibele regelingen waarbij medewerkers per dag kunnen kiezen hoe zij naar kantoor komen. Waarbij er voordelen komen bij gebruik van de fiets en OV. Ook is er een mobiliteitskaart.

Ook VodafoneZiggo, Eneco en ABN AMRO zijn enkele bedrijven die volop bezig zijn met nieuw mobiliteitsbeleid. Onlangs kwam Anders Reizen met onderzoek waaruit blijkt dat het behoud van thuiswerken na corona een nieuwe kijk op werkstructuren vraagt. Wat weer moet worden ondersteund in aangepast beleid voor parkeerplaatsen, werk- en vergaderplekken, deelauto’s en het OV. De coalitie heeft de adviezen  uit het onderzoek verwerkt in een infographic.

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: Coalitie Anders Reizen