‘Zakelijke autoverkoop mag doorgaan’

woensdag 16 december, 2020

De autoshowrooms zijn tijdens de lockdown gesloten, maar onderhoud en reparaties mogen wel doorgaan. Ook mogen de zakelijke verkopen gewoon doorgaan, meldt BOVAG. Over de exacte regels daarvoor is vandaag in een brief aan het kabinet opheldering gevraagd.

In speciale ‘lockdown vlogs’ houd BOVAG haar leden op de hoogte van de implicaties van de lockdown

Medeopstellers van de brief zijn ook VNA en RAI Vereniging. Zij vragen minister Cora van Nieuwenhuizen van I&W om toe te staan dat reeds bestelde auto’s en andere voertuigen afgeleverd kunnen worden in het (auto)bedrijf. Volgens de organisaties zitten er haken en ogen aan het afleveren bij de klant op de stoep.

Het betreft in deze lockdownperiode alleen al aan nieuwe auto’s vele tienduizenden exemplaren, benadrukken de organisaties. Maar met name ook op gebied van de noodzakelijke (ADAS-)instructie, de tenaamstelling en de inname van het oude voertuig (inruiler) zijn er veel nadelen en obstakels als het gaat om afleveren op locatie bij de klant. Zo lang aflevering op afspraak gebeurt en volgens de geldende coronaregels, zou dat volgens de drie organisaties mogelijk moeten zijn op het autobedrijf.

Algemeen directeur Peter Niesink van BOVAG zegt vandaag in een videoboodschap dat zakelijke verkopen gewoon mogen doorgaan. Het is vooral een periode waar nog veel, al dan niet elektrische leaseauto’s op naam worden gezet. Het advies van BOVAG luidt dat er een afspraak wordt gemaakt met de klant met duidelijke spelregels hoe de auto wordt overhandigd.

Van meet af aan was duidelijk dat ‘locaties voor onderhoud en reparatie van (motor)voertuigen’ bestempeld zijn als essentieel en deze zijn dus uitgezonderd van de winkelsluiting en lockdown. Een eventuele servicebalie mag daarvoor geopend blijven. Verhuur van voertuigen en rijwielen is ook toegestaan. Autowas en poetsbedrijven zijn ook gewoon open, al adviseert BOVAG om de capaciteit van de stofzuigerpleinen te beperken.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: BOVAG, VNA