Autoverkopen 20 procent minder in 2020

vrijdag 1 januari, 2021

De decemberspurt (42.829 registraties!) in de autoverkoop van voornamelijk elektrische auto’s heeft niet kunnen voorkomen dat er in 2020 zo’n 20 procent minder auto’s zijn verkocht ten opzichte van 2019, blijkt uit cijfers van RDC/CARmonitor, bewerkt door AUMACON.

Klik voor een overzicht van alle verkopen

2020 eindigt met in totaal 356.051 nieuwe personenauto’s, een aantal conform de voorspellingen van zowel AUMACON als BOVAG/RAI. Volkswagen wist vorig jaar voor de zestiende maal op rij de meeste nieuwe auto’s in Nederland te verkopen. De Kia Niro is het bestverkochte model en stuwt het merk op naar de tweede plek in de merkenrangschikking.

Met de afsluiting van 2020 komt een zeer moeizaam autoverkoopjaar ten einde, stelt marktanalist Clem Dickmann van AUMACON. “Vooral in het tweede kwartaal had de afzet sterk te lijden onder de verminderde productie en de uitvallende marktvraag als gevolg van de coronapandemie. Vanaf juli kwam de afzet weer schoorvoetend op gang, zonder echter het niveau van 2019 echt te benaderen. Het is aan het toenemende aanbod van elektrische auto’s – en de daaraan gekoppelde overheidsondersteuning – te danken dat de autoverkopen toch nog een niveau van iets meer dan 350 duizend stuks hebben bereikt. Daarmee blijft 2020 nipt voor op 1969, het jaar waarin slechts 349.588 nieuwe auto’s werden genoteerd.”

Recordmarktaandeel EV

Ter oriëntatie: het gemiddeld jaaraantal over de afgelopen tien jaren staat op 435 duizend stuks. Vooral in december maakten nog veel leaserijders gebruik van de laatste kans op 8 procent bijtelling. Het leidde dus tot een uitzonderlijk decemberresultaat: 42.829 registraties. In een ‘normaal’ jaar komt de registratieteller in de laatste maand vaak niet verder dan 10 tot 15 duizend stuks.

Elektrische auto’s noteren in 2020 een recordmarktaandeel van circa 20 procent, royaal meer dan bijvoorbeeld dieselauto’s die niet verder zijn gekomen dan 4 procent van de totaalmarkt. Tegelijkertijd is de afzet van occasions in 2020 naar (bijna) recordhoogte gestegen; definitieve cijfers volgen komende week. Dickmann: “De auto heeft tijdens deze pandemie haar functie van veilig vervoermiddel andermaal bevestigd.”

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Aumacon