Verlenging versoepeling reiskosten verlengd

vrijdag 1 januari, 2021

De versoepeling van de reiskosten blijft nog ten en met deze maand bestaan, meldt AMD automotive fiscalisten. Daardoor mag de vaste (belastingvrije) reiskostenvergoeding blijven worden verstrekt ook als is er nauwelijks woon-werkverkeer.

De versoepeling, die in april inging, zou eigenlijk gelden tot 1 januari van dit jaar. Het ministerie van Financiën kondigt deze maand nog wel nieuwe regels aan voor tijdvakken vanaf februari 2021.

Veel werkgevers vergoeden woon-werkverkeer met een eigen vervoermiddel van de medewerker via een vast bedrag per maand. Dat is wel zo praktisch, omdat men dan niet hoeft bij te houden hoeveel dagen iemand naar het werk reist. Fiscaal is het uitgangspunt voor een onbelaste reiskostenvergoeding een vergoeding per kilometer. Tot 19 eurocent per kilometer is zo’n vergoeding onbelast. Toch is een vaste reiskostenvergoeding fiscaal ook toegestaan als de woon-werkafstand niet meer is dan 75 kilometer. Bij kortdurende afwezigheid mag zo’n vaste vergoeding dan doorbetaald worden. Bij een woon-werkafstand vanaf 75 km enkele reis moet wel altijd nacalculatie plaatsvinden.

De staatssecretaris van Financiën heeft het beleid voor deze vaste vergoedingen in het voorjaar van 2020 aangepast. Hij zag in de praktijk dat de coronamaatregelen voor veel werknemers tot een verandering van hun reispatroon leiden. Dat zou betekenen dat een werkgever de vaste reiskostenvergoeding moet aanpassen of tot het belaste loon moet rekenen. Dit is in deze bijzondere omstandigheden ongewenst.

Categorie: Fiscaal
Labels: AMD Automotive fiscalisten