Eisen voor keyless-entry auto’s aangescherpt

donderdag 7 januari, 2021

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft de beveiligingseisen aangescherpt van auto’s met een keyless-entrysysteem. Als de auto niet daaraan voldoet, kan een verzekeraar aanvullende eisen stellen.

Momenteel is maar liefst 80% van de 892.000 auto’s in Nederland met een keyless entry-systeem niet goed beveiligd, meldt het CCV. Het systeem is de afgelopen jaren erg diefstalgevoelig gebleken. Momenteel zijn er wel veilige systemen op de markt die het keurmerk CCV dragen. Een van de nieuwe voorschriften is bijvoorbeeld dat de slimme sleutel bij diefstalgevoelige modellen na 5 minuten in slaapstand springt. Het signaal zendt dan niet meer uit, waardoor dieven het niet kunnen oppikken.

Een andere mogelijkheid is om in de auto een systeem te monteren dat het keyless signaal wegfiltert of helemaal uitzet. Een aantal autofabrikanten heeft hun slimme sleutels al aangepast. Diverse modellen van onder meer Audi, BMW,  Citroën, Mercedes-Benz, Peugeot, Skoda, Toyota en Volkswagen voldoen al sinds 1 januari aan de nieuwe eisen.

Als blijkt dat het voertuig niet voldoet aan de nieuwe eisen, kan de verzekeraar bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering vragen dat er extra beveiligingsmaatregelen worden genomen. Een erkend inbouwbedrijf moet dan de benodigde aanpassingen uitvoeren.

Categorie: Verzekeringen
Labels: CCV