‘Steun voor EV op recordhoogte’

donderdag 4 februari, 2021

Meer automobilisten dan ooit overwegen om over te stappen naar elektrisch, blijkt uit de ‘EVs & Sustainability’-editie van LeasePlans jaarlijkse Mobility Insights Report. De acceptatie van EV wereldwijd heeft het omslagpunt bereikt. Maar de ‘gênante’ staat van laadinfrastructuur speelt parten.

Klik om het rapport te downloaden

LeasePlan liet het onderzoek uitvoeren door het wereldwijde onderzoeksbureau Ipsos. Alle markten waarop de leasemaatschappij actief is, werden onderzocht. Ondanks de groeiende EV-belangstelling wereldwijd, maken de respondenten zich ook steeds meer zorgen over de slechte laadinfrastructuur, waarbij het gebrek aan laadstations een van de grootste obstakels is die hen ervan weerhouden de overstap te maken.

Die positieve houding ten opzichte van EV blijkt uit dat nu 65 procent zegt een gunstig beeld te hebben van emissievrij elektrisch rijden. Bij bijna de helft (44%) van alle ondervraagden is de mening over elektrisch rijden de afgelopen drie jaar verbeterd. De overgrote meerderheid (61%) van de respondenten die van plan zijn om in de komende vijf jaar een nieuwe auto te kopen, zegt een elektrische auto te overwegen. Dat geeft aan, volgens de onderzoekers, dat de acceptatie van elektrische auto’s door de bestuurder nu een omslagpunt heeft bereikt.

Showstopper

Bijna de helft (47%) geeft bovendien aan dat elektrisch rijden minder kosten met zich meebrengt vergeleken met een diesel- of benzineauto. Zo’n 46 procent ziet dat de EV kan bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Maar er blijven dus obstakels: 51% van degenen die van plan zijn om in de komende 5 jaar een auto te kopen, noemt onvoldoende laadinfrastructuur (thuis, op het werk of op openbare snelwegen) als de belangrijkste reden waarom ze niet voor een elektrische auto kiezen. Terwijl ‘range anxiety’ nog eens voor 34 procent een showstopper is.

Eerder pleitte LeasePlan al voor actie met betrekking tot laadinfrastructuur. Tex Gunning, CEO van LeasePlan, heeft het zelfs over een gênante staat van laadinfrastructuur in Europa. “Vorig jaar hebben we vijf eenvoudig te implementeren aanbevelingen geschetst die een blauwdruk vormen voor het oplossen van deze gênante staat. Simpel gezegd, de oplossingen bestaan ​​al – het enige dat ontbreekt, is actie”, aldus Gunning.

Download hier het hele onderzoek

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: LeasePlan