Aangiften diefstal e-bikes met 37 procent gestegen

donderdag 11 februari, 2021

Het aantal aangiften van diefstallen van e-bikes is in 2020 met 37% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In totaal is er in Nederland vorig jaar 18.032 keer aangifte gedaan van e-bikediefstal, blijkt uit een analyse van de aangiftecijfers door de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.).

Aantal aangiftes fiets-/e-bikediefstal per provincie

Jeroen Snijders Blok, voorzitter van S.A.F.E., maakt zich zorgen over de stijgende trend. “De oorzaak is enerzijds dat de verkoop van dure modellen als e-bikes, sportfietsen en bakfietsen blijft stijgen. Anderzijds zien we dat de aantrekkingskracht daarmee ook snel groeit voor een georganiseerd dievengilde, dat professionele en gewelddadige methodes niet schuwt. Busjes vol e-bikes verdwijnen naar Oost-Europa.”

Ook de aangiften van e-bikediefstallen uit garages, boxen en schuurtjes nemen snel toe, van 280 in het eerste kwartaal van 2020 tot 384 in het vierde kwartaal van 2020.

Topje van de ijsberg

Opvallend aan de aangiftecijfers is dat ze in het tweede kwartaal van 2020 een ‘dip’ vertonen. Dat valt volgens Snijders Blok te verklaren als het Covid-effect. “Maar na de versoepeling van de maatregelen worden de e-bikedieven in het derde kwartaal direct weer actief, wat resulteert in een stijging in aangiften van 53% ten opzichte van dezelfde periode in 2019.”

Verder is het opmerkelijk dat de stijging in e-bikediefstal erg afwijkt van de algemene trend in diefstallen en inbraken. Die nemen al jaren af, zoals ook de onlangs gepubliceerde cijfers van autodiefstallen laten zien. De Stichting stelt dat de aangiftecijfers slechts het topje van de ijsberg vormen. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is zeker 7 keer hoger, blijkt uit onderzoek Fietsdiefstal in Nederland, dat Bureau Beke in het najaar van 2020 publiceerde. Bureau Beke berekende in hetzelfde onderzoek dat de jaarlijkse financiële schade van fietsdiefstal inmiddels is opgelopen tot €600 miljoen.

Categorie: Fiets / e-bike
Labels: SAFE