EV-rijder is niet links of rechts…

dinsdag 16 februari, 2021

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Vereniging Elektrische Rijders (VER) presenteerden onlangs de uitkomsten van het ‘Nationaal Elektrisch vervoer- en berijdersonderzoek’. Het onderzoek levert nieuwe inzichten op over elektrische rijders, aldus de organisaties.

Klik om te downloaden

Zo blijkt de elektrische rijder politiek niet links of rechts te zijn en is ook niet ouder of grijzer dan de gemiddelde autobezitter. De ev-rijders stemmen het meest VVD (25 procent), GroenLinks (16 procent) en D66 (15 procent). Van de respondenten verdient 88% bovenmodaal. Dit komt overeen met het profiel van de mensen die nieuwe auto’s kopen De grootste groep elektrische autorijders heeft een inkomen van twee tot drie keer modaal. Dat is een bruto jaarinkomen vanaf 70.000 euro

In totaal waren er 1700 respondenten voor het onderzoek. Bijna iedereen (93 procent) van de elektrische rijders geeft aan dat de volgende auto ook een elektrische is. Ze weten ook, anders dan fossiele rijders, goed wat hun elektrische auto kost. Ze kennen ook de subsidies en fiscale voordelen goed. Vrijstelling van MRB is de meest belangrijke financiële prikkel voor de privé EV-rijder. Maar ook: voor 18 procent van de respondenten geldt een hogere bijtelling als reden om te stoppen met elektrisch rijden.

De rekenaar…

Want andere (opmerkelijke) cijfers: bijna 75% van de huidige EV rijders reed hiervoor in een (veel) goedkopere brandstofauto. Dat geldt zowel voor zakelijke als privé rijders. Al is de groep zakelijke rijders die voorheen in een veel goedkopere auto reed, wel iets groter.

Het onderzoek benoemt een viertal type elektrische rijders: de rekenaar, de milieubewuste, de koploper en de comfortabele. De rekenaar is de meest prominente (36 procent) op de voet gevolgd door de milieubewuste (35 procent).

Klik hier voor het hele onderzoek

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: RVO, Vereniging Elektrische Rijders (VER)