Aantal zakelijke leaseauto’s gedaald in 2020

vrijdag 19 februari, 2021

Het volledige autoleasepark is vorig jaar met 1,5 procent gegroeid, maar het aantal zakelijke leaseauto’s is met 2,1 procent gedaald, meldt VNA vandaag. Ook de leasesector ontsnapt niet aan de gevolgen van de corona-pandemie.

Klik om te vergroten

In totaal telde het leasepark vorig jaar 1.145.000 voertuigen waarvan 724.800 zakelijke contracten (personenauto’s). Die laatste groep is dus afgenomen. Daar tegenover staat een groei van 2,9% in bestelwagens (naar 206.000 bestelwagens) en 14% in private lease (naar 214.300 auto’s). het kleine plusje van het gehele VNA-park is de laagste groei sinds jaren.

Volgens VNA leidt de corona-pandemie en de daarmee gepaard gaande beperkingen logischerwijs tot minder zakelijke (auto)kilometers. Ook zijn sommige klanten van leasemaatschappijen genoodzaakt te snijden in kosten. De sector is hen daarin tegemoet gekomen met onder andere contractverlenging en occasionlease. Desondanks was de terugloop van zo’n 15.200 auto’s onvermijdelijk, stekt VNA. Volgens Renate Hemerik, voorzitter VNA, is de leasebranche relatief minder gevoelig voor een tijdelijke economische neergang. “Maar geheel ongevoelig is de branche echter evenmin”.

1 op de 4 voorzien van stekker

Positief noemt de VNA het hoge tempo van verduurzaming van het park. Zo was in 2020 ruim 1 op iedere 4 nieuw geregistreerde lease personenauto’s (zakelijk en particulier) voorzien van een stekker. In 2019 was dit nog 1 op de 5,5 auto. De meerderheid daarvan is volledig elektrisch en een klein deel plug-in hybride.

De elektrificatie van het leasepark wordt overigens niet alleen meer gedreven door de zakelijke markt. Ook in de particuliere markt (private lease) is nu sprake van een doorbraak van volledig elektrische personenauto’s, stelt VNA. Dit komt onder meer door de combinatie van een toenemend aanbod elektrische modellen en de subsidie voor personenauto’s (SEPP-regeling). Het totale private lease park nam in 2020 met 26.400 auto’s (+14%) toe tot 214.300.

Maatschappelijk rol private lease

Hemerik ziet een belangrijke maatschappelijke rol voor private lease: “De corona pandemie heeft een beweging in gang gezet van ov naar individueel vervoer. Private lease maakt nieuwe en jong gebruikte auto’s financieel bereikbaar, zodat consumenten veilig en duurzaam op weg kunnen. Gelukkig is dat nu ook steeds vaker volledig elektrisch.”

De groei van leasebestelauto’s maakt dat momenteel 1 op iedere 5 bestelwagens in Nederland een leasevoertuig is. Dat aandeel ziet de VNA de komende jaren toenemen. Bestelwagens spelen namelijk een steeds belangrijkere rol in transport, onder meer door de toename in online winkelen. Daarnaast zal het bestelwagenpark in hoog tempo moeten verduurzamen. De Green Deal Zero Emission Stadslogistiek gaat namelijk uit van het emissievrij bevoorraden van binnensteden in 2025.

Duurzaam investerend de crisis uit

Hemerik: “De autoleasebranche wil overheden en bedrijfsleven helpen het bestelwagenpark te elektrificeren. Zeker nu de financiële buffers van ondernemers zijn aangetast, is lease een belangrijke schakel in het verwezenlijken van de ambities in zero emissie stadslogistiek. De leasesector helpt ondernemers ‘duurzaam investerend’ de crisis uit te komen. Net als bij  personenauto’s, waar 60% van de elektrische auto’s wordt geleaset, willen we de markt voor elektrische bestelwagens aanjagen.”

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: VNA